Çeşme’nin kısıtlı su kaynakları ve hızla betonlaşan doğası alarm verirken, ilçede yeni bir "turizm görünümlü" inşaat skandalı patlak verdi. "360 Çeşme Otel" Projesi’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "ÇED Olumlu" raporu vermişti. Projenin, Turizm Yatırım Belgesi 'yalan beyan' gerekçesiyle iptal edildiği öğrenildi.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ancak son yıllarda su kıtlığı ve imar baskısıyla boğuşan Çeşme’de, çevre mücadelesi yeni bir hukuksuzluk iddiasıyla sarsıldı. Çeşme Çevre Derneği’nin titiz takibi sonucu ortaya çıkan belgeler, ilçedeki yapılaşma baskısının ulaştığı boyutları ve kamu kurumları arasındaki koordinasyonsuzluğu gözler önüne serdi.

OTEL MASKESİ ALTINDA VİLLA PROJESİ

Çeşme Çevre Derneği’nin CİMER üzerinden yaptığı başvurulara gelen resmi yanıt, 360 Çeşme Projesi’ndeki usulsüzlüğü ortaya kondu. Daha önce haberlerini yaptığımız ve ilanlarla da ortaya konan “otel değil villa satışı” gerçeği yetkililer tarafından da dikkate alındı.

Yapılan incelemelerde, kağıt üzerinde "otel" olarak görünen projenin, gerçekte lüks villa ve konut projesi olarak pazarlandığı tespit edildi. 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’na aykırı bu "yalan beyan" nedeniyle projenin Turizm Yatırım Belgesi iptal edildi.

HUKUKİ PARADOKS: BELGE İPTAL, ONAY BAKİ

Projenin turizm dayanağı çökmesine ve bu durumun Çeşme Belediyesi’ne bildirilmesine rağmen, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün projeye "ÇED Olumlu" kararı vermesi "hukuki skandal" olarak yorumlandı. Çevre savunucuları, dayanağı (turizm belgesi) olmayan bir projenin çevresel etki değerlendirmesinin nasıl olumlu sonuçlanabildiğini sorguladı.

Çeşme1-4

AHMET GÜLER: İNŞAAT RUHSATI DA HUKUKEN HÜKÜMSÜZDÜR

Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler konuya ilişkin gazetemize konuştu.

“360 Çeşme projesiyle ilgili ortaya çıkan tablo, artık “hata” ya da “ihmal” sınırlarını aşmış, açık bir idari skandal” diyen Güler sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlık, CİMER üzerinden verdiği resmi cevapta bu projenin yalan beyanla alınmış Turizm Yatırım Belgesi’ni iptal ettiğini açıkça ilan ediyor. Projenin otel değil villa–konut satışı olduğu tespit ediliyor. Bu iptalle birlikte inşaat ruhsatı da hukuken hükümsüzdür ve bu durum Çeşme Belediyesi’ne bildirilmiştir. Ama aynı devletin başka bir kurumu çıkıp bu projeye “ÇED Olumlu” kararı veriyor.”

“BU SKANDALA İMZA ATANLAR SORUŞTURULMALIDIR”

Turizm belgesi iptal edilmiş; ruhsatı geçersiz; otel olmayan bir projeye “ÇED Olumlu” vermenin hukuka aykırı olduğunu belirten Güler,

“Bu kararın altında kimlerin imzası varsa, hepsi bu çelişkinin sorumluluğunu taşımaktadır. Bu proje derhal durdurulmalı, inşaat mühürlenmeli ve bu skandala imza atanlar hakkında soruşturma açılmalıdır. Çeşme’nin talan edilmesine, hukukun bu kadar pervasızca yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız.

Alaçatı Ot Festivali 365 güne taşınıyor: Otlar yıl boyu dijital tezgâhta
Alaçatı Ot Festivali 365 güne taşınıyor: Otlar yıl boyu dijital tezgâhta
İçeriği Görüntüle

SÜREÇ YARGIYA TAŞINIYOR

Çevre aktivistleri ve bölge sakinleri, projenin mühürlenmesi ve "ÇED Olumlu" kararının iptali için yargı yoluna başvurmaya hazırlanıyor. Çeşme’nin doğal dokusunu koruma mücadelesi verenler soruyor: "Geçersiz ruhsata ve su krizine rağmen bu inşaat kimin için devam ediyor?"

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ