İZ GAZETE- HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada,Müsilaj Komisyonunun hızlıca çalışmaya başlaması çağrısını yineledi. Çepni, ""El birliğiyle temizliyoruz." kampanyaları, reklamları yapıyor oysa müsilaj azalmış falan değil çünkü meselenin kaynağına dair bir müdahale yok. Meclisin kurduğu bu Komisyon, meseleyi araştırmak ve müdahale etmek için kurduğu komisyon bugün hâlâ çalışmaya başlamamış durumda" dedi.

Çepni yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Genel Kurul ve değerli halkımız; Yıldız Dağları'ndan tertemiz doğan Ergene Nehri yaklaşık 10 kilometre sonrasında zehir akmaya başladı. Peki, Ergene Nehri neden kirlendi? Çünkü etrafında yaklaşık 2 bin tane sanayi tesisi var. Şimdi, biz bu sanayi tesislerinin çalışma prensiplerini, çalışma durumlarını ele almadığımızda sanki Ergene Nehri kendiliğinden kirleniyormuş da iktidar da bunu temizlemeye çalışırken eksiklikler yapıyor gibi algılanıyor. Oysa tam tersine, tartışmamız gereken şey bütün bu kirliliklerin temel sebebinin ne olduğu meselesidir. Aynı şey Marmara Denizi'yle de ilgili çünkü yıllardır Ergene Nehri'nin temizlenmesi tartışması yapılırken Marmara Denizi'nin zehirleneceği uyarısını da bilim insanları defaatle yaptılar fakat bugün acı gerçekle çok net bir biçimde karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Şimdi, Ergene Nehri'nin temizlenmesi çalışmalarında Derin Deniz Deşarjı Projesi 2011'de devreye giriyor fakat bunun da Marmara Denizi'nde olduğu gibi, kirliliği, zehri alıp halının altına itmekten ibaret bir proje, bir sistem olduğu ortaya çıktı. Yani zehirleri Marmara Denizi'ne attık ve Marmara Denizi'nde bugün ortaya çıkan müsilajın da temel sebebinin kirlilik olduğunu defaatle ortaya koymuş olduk"

'BAKANLIK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?'

"Şimdi, Marmara Denizi'nin temizlenmesi aşamasında bilim insanları, biz de buradan uyarılarımızı ve önerilerimizi sürekli yaptık. Bunların başında ileri teknoloji biyolojik arıtma tesislerinin kurulması ve bugüne kadar çalışmayan tesislerin denetlenmesi de vardı. Şimdi, burada, Mecliste, biz bir araştırma komisyonu kurduk, Müsilaj Araştırma Komisyonu. Arkadaşlar, bu Komisyon hâlâ kurulmuş değil. Bakın bir aya yaklaşıyor, Bakanlık göz boyama yapıyor, günlerce "Biz müsilajı temizliyoruz."El birliğiyle temizliyoruz." kampanyaları, reklamları yapıyor oysa müsilaj azalmış falan değil çünkü meselenin kaynağına dair bir müdahale yok. Meclisin kurduğu bu Komisyon, meseleyi araştırmak ve müdahale etmek için kurduğu komisyon bugün hâlâ çalışmaya başlamamış durumda. Biz buradan soruyoruz: Bu Bakanlık ne yapmaya çalışıyor? Biz biliyoruz, bu Bakanlığın süper projelerin makyajlanmasıyla sorumlu bir bakanlık olduğunu biliyoruz. Yani sarayın süper projelerinin halka yutturulma bakanlığı fakat ortada bir deniz var, ölüyor, nehirlerimiz ölüyor. Dolayısıyla, buradan bir kere daha bu Müsilaj Komisyonunun hızlıca çalışmaya başlaması çağrısını yineliyoruz çünkü müsilaj azalmıyor, tersine, suyun altına çökerek artıyor. Buradan bu araştırma önergesini destekliyoruz ve bu anlamda gerçek çözümlerin peşinde gitmek ve bu sanayi tesislerinin denetlenmesi ve bunların kirliliğin kaynağı olmaktan çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz"

Editör: Haber Merkezi