CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, EGİAD'a konuk oldu. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da katıldığı ziyarette, genç iş insanları önerilerini paylaştı. Genç iş insanlarının ülkenin geleceği adına önemli rol üstlendiğini söyleyen Başkan Tugay, İzmir'in çok şanslı olduğunu vurgulayarak, “İzmir, ülkenin siyasi geleceğinde stratejik bir noktada. Bu şehirde demokrasi kültürü, bilinci var” dedi.

Zaman zaman “CHP, İzmir'i çantada keklik görüyor” yönündeki iddiaların gündeme getirildiğini anımsatan Başkan Tugay, “CHP'liler olarak biz hiç bir zaman bunu böyle görmedik. Biz Cumhuriyete, dolaysıyla demokrasiye inanmış bir partinin mensuplarıyız. Genel Başkanımız 'İzmir CHP'nin kalesi değil ama sancak gemisidir' diyor. Sancak gemisi, arkadan gelenlere yön veren gemidir. Öncü olandır. İzmir'den beklenen şey Türkiye'nin geleceğine sahip çıkarken, ya da geleceğinin siyaseti ile ilgili konuşurken, aynı zamanda İzmir siyasetinin öncü olması yönündedir. Bunları düşünerek, bunların bilincinde bir İzmirli olarak, göreve talip oldum. Bilerek, hesap ederek, düşünerek yapmam gerekenlerin bilincinde olarak bu göreve talip oldum” dedi.

Ne yapacağımı biliyorum

Gençlerin çalışmalarında başarı elde etmek için kendilerine güvenmelerini isteyen Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevine seçildiği zaman çok ürktüğünü ve kafasında “Acaba yapabilir miyim” diye soru işaretlerinin bulunduğunu anlattı. Tugay, “Şimdi Karşıyaka'dan çok daha büyük bir yerde görev yapacağım. Ama hiç ürkmüyorum. Çünkü ne yapacağımı biliyorum” dedi.

İzmir Körfezi'nin kirliliğine yol açan nedenlerin açık olduğunu vurgulayan Tugay, şunları söyledi:
“İzmir’i İzmir yapan körfezdir. Kimsenin artık hayatı boyunca 'Körfez kokuyor, kirli' demesini istemiyoruz. 3-5 sene içinde tertemiz bir körfez olabilir. İzmir bu kararlılığı gösterirse 10 sene içinde tertemiz bir körfezimiz olur. Sonrasında hepimizin şehre ve hayata bakışı değişir. Bizi gecekondular ve Körfezin kirliliği mahvediyor.” 
İzmir’in, Ege'nin lider kenti olduğunu söyleyen Tugay, kentin ticaret hacmini artırmak için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Kadro açıklaması

Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra kadrosunun hazır olup olmadığı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
“Kadronun bir kısmı hazır, bir kısmı değil. Ancak nasıl bir karar vermem gerektiğini biliyorum. Elimizdeki çekirdek kadro hali hazırda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olan ve oraya geçecek olan kadro. Bu ana iskeleti oluşturacak boyutta. Ama detaylarda iyinin daha iyisini arayacağız. Büyükşehir’in kendi kadroları, değerli yöneticilerimizle devam edeceğiz. Onların da kendi vizyonunu geliştirmesini bekleyeceğim. Çekirdek kadromuz hazır. Kadro konusunda insanlar bize güvenebilir. Belediyeyi özel sektör gibi yönetmeyeceğim ama o mantıkla bakıyorum. Zarar gördüğümüz, verimsizlik olan yerde ısrarla kalmamak lazım. Verimlilik sihirli bir kelimedir. İnsan kaynağının da yaptığımız işin de verimliliği çok önemli. “

Basına destek adil ve eşit olacak

Başkan Tugay, yerel basının adil ve eşit şekilde destekleneceğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Yerel basınımızın güçlü olması demek İzmir'in güçlü olması demek. İzmir'in kendi iç demokratik yapısının güçlenmesi demek. Basının bağımsız, özgür, tarafsız olması lazım. Bu ilkeden vazgeçtiğimiz her an hata yapıyoruz demektir. Önümüzdeki dönemde her türlü saldırıyı göğüslemeye hazır olarak göreve başlıyorum. Geçen 5 yıllık belediye başkanlığı deneyimimden sonra bu kararı verdim. Eğer İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirsem, insanlar bilmeli ki en önemli karar vericilerinden biri olacağım. Bu yetkimi kentimizdeki her türlü olumlu gelişme için sonuna kadar kullanacağım. Basını kendi kontrolü altına almak, yönlendirmek isteyen herkes, karşısında bir şekilde benim direncimi görecek. Yerel basını adil, dengeli, eşit şekilde destekleyeceğiz. Bizim için var olmaları, güçlü olmaları değerli. Ama bunu istismar etmeye çalışanlara izin vermeyeceğim.” 

Şato'da oturmayacağım

Karşıyaka'da yapımı yarım kalan opera binasına dair görüşleri sorulan Tugay, “Opera binası olarak yapmamızın bütçeye etkisine bakacağız. İzmir'de kongre merkezine ihtiyaç var. İzmir halkı kabul ederse kongre merkezine dönüştürülmesi ile ilgili tartışmayı başlatmak isterim. Fakat opera binası olarak bitirilmesi istenirse, o şekilde yapacağız.” dedi. Başkan Tugay, “Şato'yu ne yapmayı düşünüyorsunuz” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Burayı konut olarak kullanmayı düşünmüyorum. Nasıl ve ne olarak kullanılacağına da beraber karar verelim. Kamusal yapılar için en verimli kullanım şekli neyse o şekilde kullanmak üzere karar alalım. Nasıl bir yapı olduğunu bilmiyorum. Toplumda bu konuda bir hassasiyet varken burayı konut olarak kullanamam. Bundan da lütfen başkasını eleştiriyormuşum gibi bir anlam çıkarmayın. Sadece kendi tercihimi ifade ediyorum.”

31 Mart sürprizlere gebe

Başkan Tugay, seçimlere yönelik de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Benim sahada gördüğüm, bugün seçmen hızla AKP’yi ve MHP’yi terk ediyor. CHP ile ilgili eleştiriler başka bir konu. İYİ Parti’yle ilgili başka konu. Ekonomik olarak her şey bu kadar kötü giderken, toplumun bunu görmemesi mümkün değil. Sırf İzmir için değil tüm Türkiye için 31 Mart sürprizlere gebe. Bu süreç, erken seçim dönemi başlatabilir. Ülkede yaşanan hiçbir sorunun çözülebileceğini düşünmüyorum. Böyle ekonomi yönetilmez. Böyle ülke de yönetilmez. Ben İzmir’i bundan koruyalım diyorum. Kendimiz koruyalım. Mevcut hükümet için gidişatın iyi olduğunu düşünmüyorum. Bence Türkiye'de siyasetin yapılışı ile ilgili yeni söylemlere ihtiyaç var. 31 Mart seçimleri ve sonrası bizim için sınav. Siyasetin yapılış şekli sağlıksız. Bunu değiştirip, dönüştürmek, halkın yararına olan bir model geliştirmek zorundayız.”

Genç işsizlere dikkat çekti

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer İzmir'de yerel yönetimlerin yapması gereken birçok çalışmanın olduğunu söyledi. Özellikle kentsel dönüşüm alanında projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yelkenbiçer, “Kapsayıcı bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Yine artan trafik yoğunluğu için yeni düzenlemeler yapılmalı. Kentimizin ciğerleri olan yeşil alanların çoğaltılması da önemli. Kültürpark gibi alanların şehrimizde artırılmasını istiyoruz. İzmir'in önemli sorunlarından biri genç işsizlik. Yerelde istihdam politikalarında revizyon yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Sosyal Yaşam Kampüsü ziyareti

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay ve CHP Buca Belediye Başkan Adayı Görkem Duman, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü'nü ziyaret etti. Kampüs sakinlerine yönelik desteğini esirgemeyeceği sözü veren Başkan Tugay, huzurevi sakinlerine çiçek verdi, sağlık durumları ile ilgili bilgi aldı.

Kemeraltı ziyareti

TARKEM Yönetim Kurulu ve TARKEM İstişare Kurulu ile bir araya gelen Tugay, TARKEM hakkında bilgi alıp kuruluşundan bu yana yapılan projeler ve TARKEM’in nasıl canlanacağına dair fikirleri yönetim kurulu ile değerlendirdi. Toplantıda TARKEM Yönetim Kurulu ve TARKEM İstişare Kurulu Başkanı Sergenç İneler, İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu anlatan bir sunum gerçekleştirdi. TARKEM Kurucularından Uğur Yüce de bu ülkeye ve kente ciddi borçlarının olduğunu, bu felsefe ile çalıştıklarını söyledi. 

Kentin kalkınmasına destek olacağız

Başkan Cemil Tugay ise sadece kentin sadece kültürel mirasına değil kalkınmasına da katkı sunmanın önemine değinerek, şunları söyledi: 
“Bu ülkenin parası yok. Önümüzdeki 5-10 yıl daha böyle gidecek gibi görünüyor. Mucizeler yaratacak bir iktidar olmadığı sürece böyle olacak. Neticede potansiyelimizi kullanamadığımız bir durum var. Aynı kötü ve kısır kaderin İzmir için olmasını istemiyorum. Belediye başkanı olacaksam şehrin kalkınmasına destek sunmayı istiyorum” diye konuştu. Yapılan işlerin Kemeraltı'nın ruhuna uyması gerektiğini belirten Tugay, “Kemeraltı ticaret merkezi. Romantik bir insanım ama belediye yönetimine romantik bakmıyorum, rasyonel bakmalıyız. Ortada küçük bir kaynağımız var, mümkün olduğunca kaynağa dokunmadan kendi kendini sürdüren bir sistem olmalı.”  

Başkan Tugay, Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafını da ziyaret etti.
 

Editör: Tuğkan Üsküp