İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ, İZELMAN ve İZFAŞ işçileri, üç aydır ödenmeyen sosyal hakları için eyleme başlamıştı. DİSK/Genel-İş İzmir şubelerinde örgütlü işçiler, Kültürpark’ta bulunan belediye binası önünde oturma eylemi yapmıştı. İşçilerin eylemi cuma gününe kadar devam edecek. İzmir Büyükşehir’den işçilerin eylemine ilişkin açıklama gelmişti. DİSK/Genel-İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işçilerin ücretlerinin eksiksiz ödendiği ve eylemlerin “hukuki dayanağı olmadığı” yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Sendika, bu açıklamaların sahadaki gerçekleri gizlemeye ve işçilerin haklı tepkisini bastırmaya yönelik olduğunun altını çizdi.

Sendika tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Gerçek dışı açıklamalarla emeğin mücadelesi karalanamaz!

EGEÇEP’ten Büyükşehir’e çöp tepkisi: Yukarıdan aşağı çözülmez!
EGEÇEP’ten Büyükşehir’e çöp tepkisi: Yukarıdan aşağı çözülmez!
İçeriği Görüntüle

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, işçilerin ücretlerinin eksiksiz ödendiği ve eylemlerimizin “hukuki dayanağı olmadığı” iddia edilmiştir. Bu açıklama, sahadaki gerçekleri gizlemeye ve işçilerin haklı tepkisini bastırmaya yönelik bir çabadır.

Gerçekler şunlardır:

Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ait fazla mesai ücretlerimiz,ikramiye,gıda kartı ve öğrenim yardımlarımızda ödemeler geçikmiş durumdadır. Geciken ödemeler, işçilerin evine giden ekmeği, çocuklarının okul masrafını, geçim koşullarını doğrudan etkilemiştir. Bu nedenle yapılan eylem, tamamen meşru, hukuki ve insani bir haktır. Emeğinin karşılığını zamanında almak isteyen işçiler, hiçbir politik çıkarın değil, sadece alın terinin arkasındadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin açıklamasında “ana ücretler ödendi” denilerek sorunun üstü örtülmektedir. Oysa biz, yalnızca maaş değil, sözleşmeden doğan tüm haklarımızın zamanında ve eksiksiz ödenmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmesinde yazan hakların ödenmesi belediyeye bir lütuf değil, yasal bir zorunluluktur.

Bizler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve bağlı şirketleri hedef almıyoruz; bizim mücadelemiz emeğe, adalete ve insanca yaşam hakkına yöneliktir.

Taleplerimiz açık ve nettir:

  • Biriken fazla mesai ve sosyal hak ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılmasıdır.
  • Şirketlere iade edilen arkadaşlarımızın biran önce işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır.
  • Emekçilerin onurunu zedeleyen açıklamalardan kaçınılmalıdır.

Biz, bu kentin alın teriyiz. İzmir’in yollarını, parklarını, toplu taşımasını, kamu hizmetlerini biz emekçiler ayakta tutuyoruz. Bu emeğe saygı gösterilmesi gerekmektedir."

Kaynak: HABER MERKEZİ