Buca’da Sertifikalı Zeytin Budama Eğitimi tamamlandı
Buca’da Sertifikalı Zeytin Budama Eğitimi tamamlandı
İçeriği Görüntüle

Buca Belediyesi, toplum sağlığını korumak ve olası acil durumlara karşı personelini bilinçlendirmek amacıyla örnek bir eğitime imza attı. Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen Resüsitasyon Derneği iş birliğiyle yürütülen “Hayata El Ver” projesi çerçevesinde, Buca Belediyesi personellerine yönelik kapsamlı bir ilk yardım ve yaşam desteği eğitimi verildi. Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinliğe belediye çalışanları yoğun ilgi gösterdi.

Buca’da hayat kurtaracak eğitim: İlk 5 dakika hayati önem taşıyor-1

İLK 5 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ

Eğitimi veren İzmir Tınaztepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mert Özer, ani kalp durması durumunda saniyelerin bile büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Kan dolaşımının durmasıyla birlikte beyin ve böbrek başta olmak üzere tüm dokuların hızla hasar görmeye başladığını belirten Dr. Mert Özer, şunları kaydetti: “Eğer birisi gözünüzün önünde yığılır ve hemen kalp masajına başlarsanız, her şeyi düzgün yaparsanız hayatta kalma oranı yüzde 60 - 70 civarındadır. Ancak geçen her 1 dakikada bu şans yüzde 10 azalmaya başlar. Hiç müdahale edilmezse, 5 dakika sonra gelen ambulans kalbi çalıştırsa bile kişi yoğun bakımda, komada veya bitkisel hayatta kalabilir. Biz istiyoruz ki o kalbi çalıştıralım ama kişi felç kalmasın; yürüsün, gezsin, sevdikleriyle olsun."

Beyin hücrelerinin 3-5 dakikada, kalp hücrelerinin ise 20 dakikada oksijensiz kalarak zarar görmeye başladığını hatırlatan Özer, ilk dakikalarda yapılacak bilinçli müdahalenin sakatlıkları önlemedeki rolüne dikkat çekti.

Buca’da hayat kurtaracak eğitim: İlk 5 dakika hayati önem taşıyor-2

UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLDİ

Teorik bilgilerin ardından eğitim, cansız mankenler üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Katılımcılara doğru kalp masajı ve nefes verme teknikleri birebir gösterildi. Eğitimde ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından kentin farklı noktalarına yerleştirilecek olan OED cihazının ne olduğu, ani kalp durmalarında bu hayat kurtarıcı cihazın nasıl kullanılacağı detaylı bir şekilde anlatıldı ve tatbiki olarak uygulandı. Buca Belediyesi personelleri de eğitime aktif katılım sağlayarak mankenler üzerinde ilk yardım provası yaptı.

Kaynak: BUCA BELEDİYESİ BÜLTEN