Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından doğalgaz tarifeleri hakkında duyuru yapıldı. Türkiye'nin en büyük kamu kuruluşları arasında yer alan kurum, mart ayı içerisinde doğalgaz fiyatlarına zam yapılmayacağını belirtti.

14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde ayda 300 milyon metreküp üretim yapılacağı söylenen Zonguldak gaz sahasından 2023’ün tamamında yalnızca 337 milyon metreküp üretim yapıldı. Beklentilerin çok altında kalan bu durum, ücretsiz doğalgaz uygulamasının uzatılacağına dair beklentileri sıfıra indirirken, 1 Mayıs itibarıyla Türkiye'deki tüm evler için sağlanan 25 metreküp ücretsiz doğalgaz uygulamasının sonlanacağı ifade ediliyor. 

Faturalar 1 Mayıs’ta ne kadar artacak?

Bu değişiklik, mevcut doğalgaz tarifeleri dikkate alındığında tüm evler için faturalarda yaklaşık 150 TL'lik bir değişikliğe neden olacak. Şehir fark etmeksizin tüm haneler, 1 Mayıs itibarıyla doğalgaz faturalarında 25 metreküplük doğalgazın bedelini de ödemek zorunda kalacak.

Mart ayında doğalgaz tarifesi ne olacak?

BOTAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, doğalgazda martta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife sabit kaldı.

Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine martta uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğalgaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.
Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi.

Editör: Esra Seyirden