Daha önce Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatçı ve müzik gruplarının katıldığı anma konseriyle anılan Bora Aşçılar’ın bu yılki 7. Anma etkinliği; Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Kampüsü’nde yatan hasta çocuklarla yapıldı. Bora’yı kaybettikten sonra yaşamlarındaki tek amaçları çocukları mutlu etmek olan Hayal ve Osman Aşçılar, bu özel günde, ailelerin de hayır dualarını aldı ve yatan hasta çocuklarla birlikte keyifli anlar geçirdi.

Bir gün bile cezaevinde yatmadı

Bir alkollü sürücünün, İzmir Göztepe Sahil yolundaki “cinayeti”nin hedefi olan Bora, 24 Mart 2017’de hayatını kaybetti.

Bora’nın hayatını kaybetmesine sebep olan Mehmet Emrah Kurtoğlu ise 2 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Mahkeme kararıyla suçu tespit olunan Kurtoğlu, bu hükme rağmen bir gün bile cezaevinde yatmadı. Anne ve Baba Aşçılar, adalet sisteminin hayatlarında yarattığı travmayı aşmaya yönelik olarak hak arayışlarını sürdürdü. Sanığın ‘farklı bir şekilde ceza alması’ düşüncesiyle, manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçelerindeki tek şartları, “Mahkemece belirlenecek tazminat bedelinin, Bora’nın yaşamını yitirdiği Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi’ne bağışlanması”ydı

Trafikte başka Bora'lar ölmesin

Bora’nın mücadeleci ve kararlı anne ve babasının yanı sıra okuldan ve müzik grubundan arkadaşları da bir araya gelerek “Trafikte Başka Bora'lar Ölmesin” başlığıyla eylem ve etkinliklerle ses oldu. Kamuoyu baskısı etkili oldu, Kurtoğlu'nun bazı konuşma ve ifadeleriyle, bu kampanyaları tehdide varan eylemlerle bastırma isteği savuşturuldu.

Süren davada İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 7 yılda ve 14 duruşma sonucunda, anne ve babaya 200 bin TL tazminat ödenmesine hükmetse de, hakkında hüküm verilen Kurtoğlu, davayı istinaf mahkemesine götürdü. Mahkemece hükmolunan tazminatı ödemesi için Aşçılar Ailesi tarafından “Çocuk hastalar yararına yapılacak desteğin gecikmesine neden olduğu” gerekçesiyle icraya verilen Mehmet Emrah Kurtoğlu’nun; bu bedeli 7 yıldır ödemediği gibi, Baba Aşçılar’ın tespitli kamuoyu açıklamasına göre “icradan el konmaması için mal varlığını hülle ile kaçırdığı” iddialarıyla yeni boyutları basın haberlerine konu oldu.

Aşçılar Ailesi, nihayet İzmir Bölge İstinaf Mahkemesi’nin  kararı ardından da çocukları Bora’yı yitirdikleri Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi’ne nasıl ve ne şekilde bağış yapılabileceğini belirlemek için hastane yönetimiyle görüşmeler yaptı. Bu çerçevede aile ve hastane yönetimi arasında, hastanenin planlamaları kapsamında “Kan Alma ve Enjeksiyon Ünitesi” yaptırılması konusunda protokol yapıldı.

Çizgi karakterler koridorlarda

Aşçılar Ailesi, Bora’yı yitirişlerinin 7. yıldönümünde, uzun süren hak ve hukuk mücadelesi sonunda, Kan Alma ve Enjeksiyon Ünitesi'nin açılışını Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. Sefa Kurti Başhekim Yardımcıları ve tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte gerçekleştirdi. Açılışta Başhekim Yardımcıları Orhan Kalemli, Eda Karadağ Öncel, Nevzat Devebakan, Ahmet Okay Çağlayan, Ali Necati Gökmen ve tüm doktorlar hazır bulundu.

Osman ve Hayal Aşçılar, Bora için DEÜ Çocuk Acil Bölümü’nde sadece bu ihtiyaçların karşılanmasıyla kalmadı,  aynı bölümde bulunan gözlem odalarının refakatçi koltukları ve televizyon gereksinimlerini de karşıladılar. Bunlarla birlikte Çocuk Acil Bölümü'ndeki tüm koridorlar, çizgi film karakterleri duvar boyama uygulamasıyla donatıldı.

60 çocuğun dileği yerine getirildi

Bu açılıştan kısa süre önce, yatan hasta çocuklara ‘’3 Dilek Tut 1’i Senin Olsun” çağrısıyla ihtiyaç anketi yaptıran Aşçılar Ailesi, yatarak tedavi gören 60 çocuğun da tutmuş oldukları dileklerini yerine getirdi. Hayal ve Osman Aşçılar çifti, hasta çocukların dileklerinin bir tanesini değil, üçünü de yerine getirmeye çalıştı.

Anma etkinliğinin diğer bir renkli tarafında ise animatör ve sihirbazlık gösterileri yer aldı.

Editör: Duygu Kaya