Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasının üzerinden 11 yıl geçti. Olayın yıl dönümünde yaşamını yitiren madencilerin aileleri acıların hala taze olduğunu, adaletin ise yerini bulmadığını ifade etti.

11 yıl kolay geçmedi

Faciada oğlunu kaybeden Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, yaşanan acının tarif edilemez olduğunu söyledi. Çolak, "11 yıl kolay geçmedi; evlat, eş kaybettik. Bu insanlar bizim canımızdı. Torunlar babasız büyüyor. Bu süreç hiç kolay geçmedi" dedi.

301 madencinin ardından adalet gelmedi

Adalet arayışlarının karşılıksız kaldığını söyleyen Çolak, yargılama sürecinin adil yürütülmediğini belirtti. “Şu anda içeride, 301 işçinin hakkını savunan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’dan başka kimse yok” diyen Çolak, mahkeme heyetlerinin değiştirildiğini ve adil kararların engellendiğini ifade etti.

Verilen cezalar gülünç

Çolak, kamu görevlilerinin yalnızca 5-6 ay gibi düşük cezalarla yargılandığını ve cezasızlık algısının güçlendiğini dile getirdi. “Her bir çocuğumuzun değeri 5-6 ay olmamalıydı. 301 kişinin ardından bu kararlar, adaleti yok saymaktır” diye konuştu.

Evladımı sermayeye kurban verdim

İsmail Çolak, oğlu Uğur Çolak’ın 26 yaşında ve iki çocuk babası olduğunu belirtti. Kendisinin de aynı madende çalıştığını hatırlatarak, “Kendi çalıştığım madende oğlumu sermayeye kurban verdim. Bu olay kader değil, bir iş cinayetiydi” dedi.

Adalet herkese bir gün lazım olacak

Çolak, “Biz 301 evladı siyasal iktidara ve sermayeye kurban verdik. Çok basit önlemler alınabilirdi. Adalet bir gün herkese lazım olacak” ifadelerini kullandı.

Adalet sistemine güvenimiz kalmadı

Adalete güvenlerinin tükendiğini vurgulayan Çolak, “Üst mahkemelerin kararlarını tanımayan alt mahkemeler var. Adalet sistemi çöktü” dedi.

301 evladımızı kaybettik, adalet arıyoruz

Faciada 29 yaşındaki oğlu Bilal Malkoç’u kaybeden baba Emrem Malkoç, olayın basit bir iş kazası değil, bir cinayet olduğunu söyledi. Malkoç, “11 yıldır adalet arıyoruz ama hiçbir ceza verilmedi. Sanki suçlu biziz” diye konuştu.

Torunlar için ayakta kalıyoruz

Anne Fatma Malkoç ise torunları olmasa yaşamak istemediğini belirtti. “11 yıldır yarı ölü gibiyiz. Torunlarımızın hatırına ayaktayız. Arkamızda kimse yok. Fakiri ezen, zengini koruyan bir sistem var” dedi.

Muğla'da 17'si çocuk 36 düzensiz göçmen kurtarıldı Muğla'da 17'si çocuk 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Adalet Sarayı'nda adalet yok

Malkoç, kamu görevlilerine verilen düşük cezalara tepki göstererek, “Bir çocuk bir ekmek çaldı diye bir yıl ceza alıyor, 301 canın karşılığı 5-6 ay oluyor. Bu mu adalet?” diye sordu.

Devlet bizi görmedi

Faciada çocuğunu kaybeden anne Malkoç, devletin kendilerini görmediğini ve artık hiçbir beklentilerinin kalmadığını söyledi. “301 canın hesabını sormayanlar rahat uyumasın” dedi.

Kaynak: ANKA