Şehir stresinden bunalanlar için bilim insanları çözümü buldu. Yapılan araştırmada koyun gibi çiftlik hayvanları ile etkileşim halinde olmanın stresi azaltmaya yardımcı olduğu tespit edildi. Bilim insanları, koyunların şehir merkezlerinde ve üniversite kampüslerinde yer alması gerektiğini savundu.

Son iki yılda, yaklaşık 25 koyunun California Üniversitesi’ndeki merkez kampüs çimlerinde otlanmasına izin verildi. Araştırmacılar, koyunların otlanmaktan ve gübre bırakmasından çok daha fazlasını yaptıklarını keşfettiler.

Araştırmacılar yaklaşık 200 öğrenci ve personelle anket yaptı ve koyunların yanından geçenlerin veya koyunların yakınında okuyanların, çiftlik hayvanlarına hiç rastlamayan insanlara kıyasla “önemli ölçüde daha düşük strese girme olasılığının” olduğunu buldu.

Hayvanlarla karşılaşmanın insanların ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu tespit eden bilim insanları, öğrenciler için sınav öncesi sakinleştirici bir etki yarattığını vurguladılar.

Ekip, Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bulgularının, her yaştan öğrencinin stres ve ruh sağlığı ile mücadele etmede önemli olduğunu söyledi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz