Selinay Mutlu / İz Gazete- CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İz TV’de yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programına konuk oldu. Canbaz, Bergama’nın sorunlarına değinirken, Millet Bahçesi’ne, belediye başkanı tarafından satılan arsalara, arsalar satıldığı için mağdur olan esnaf ve çiftçilerin yaşadığı zorluklara kadar birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. 2023 seçimlerinin öneminden de bahseden Canbaz “Yeni nesilleri önemseyen üreten bir Türkiye’yi inşa etmek için yeni bir ufuk yeni bir gelecek sunan 6’lı masa ve Millet İttifakı umut yeşertiyor”şeklinde konuştu.

‘İSTİHDAM ALANI OLMALI’

Bergama’nın önemli tarihi derinliği olan değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Canbaz, “Bu şehri yöneten insanların daha dikkatli daha özenli daha ortak akılla hareket ederek ve diyaloga asgari ölçülere özen göstererek şehrimizi yarınlara, gelecek kuşaklara, nasıl planlı bir şekilde şehir bırakabiliriz düşüncesiyle hareket etmesi gerekir. Bergama tarihten ve tarımdan asla vazgeçemez. Tarımı sıkıntıya sokmayacak sanayileşmeye de ihtiyaç var. Bu dengeyi gözeterek yapılması gerekiyor. Nitekim yavaş yavaş Sağancı Organize sanayi bölgesinde alt yapı sorunları uzun zamandır devam ediyordu bitti. Birkaç firma var daha da devamı gelecek. Serbest bölgede çalışmalara başladı. Yani Bergama’yı yarınlarda daha istihdama dayalı yeni yetişen nesillere kapı aralıyor” ifadelerini kullandı.

‘ESNAF MAĞDUR’

Bergama’ya yapılan Millet Bahçesi’nden esnafın memnun olmadığını belirten Canbaz, “Esnaf mağdur edildi ve mağduriyet giderilmedi. Orada toplamda 106 iş yeri aktif olarak faaliyet gösteren 86 esnafımız vardı. Bunlar yanında çalışanlarıyla beraber 300 400 kişi toplamda aileleriyle beraber hesap ettiğimizde bin 500 2 bin kişiye ekmek kapısı demek oluyor. Orada uzun yıllardır 1980’lerden beri Bergama’ya hizmet veren esnaf arkadaşlarımız vardı değişik meslek türlerinde faaliyet ediyorlardı. Hepsi mağdur durumda” diye konuştu.

‘ÜRETİME DAYALI SİSTEM’

Bergama’nın yönetimini alanların ranta dayalı, satmaya dayalı bir sistem içinde olduklarını söyleyen Canbaz, “Üretime dayalı, yeni istihdam alanları yaratan, yeni kuşaklara, üniversiteyi bitiren, askerliği bitiren gençlerimize yarınlarda umut olacak yatırımlar maalesef ki yok” dedi. Bunu muhalefet etmiş olmak için söylemediğini bunun çok net bir şekilde toplumda hepimiz tarafından kabul edilen bir durum olduğunun altını çizen Canbaz, “Buna rağmen iktidarlığını sürdürüyorlar. Kendi siyasal geleceklerini uzun vadeye taşıyabilmek için bütün iktidar olanaklarını kullanıyorlar ve 20 yılda bunda başarılı oldular. Türkiye bu son virajda da bir dönem daha alıp kafalarındaki modeli Türk insanlığına giydirmeye çalışan ciddi siyasal bir örgütle karşı karşıya” şeklinde konuştu.

‘MİLLET BAHÇESİ ELZEM DEĞİL’

Millet Bahçesi projenin Bergama’nın elzem bir projesi olmadığını söyleyen Canbaz, “Bizim dönemimizde yüzde 80’i bitmiş olan Bergama Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yapılabilecek Gülistan Parkı olarak bilinen şehrin ortasındaki parkı bir türlü bitirmiyorlar. Onun yerine çok para harcayarak yaptıkları Millet Bahçesi’ni Bergama’ya dayatıyorlar. Burada esnaf mağdur oldu, bizler mağdur olduk. Genel başkanımıza kadar gittik. Genel başkanımız geldi esnafla sohbet etti ama bunların bir alanı iktidar nihai söz sahibi olduğu için. Oradaki esnaf davalar açtı fakat davaları kaybettiler. Hiç kimseyi düşünmeden akıllarına koydukları projeyi hayata geçiriyorlar. Oraya kente yeni çevre kazandırmak için bizim de projelerimiz vardı. Orası şehrin çok iyi sirkülasyon alan yeri çok iyi planlanıp iyi bir şeyler yapılması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

‘ARSALAR SATILIYOR’

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun peş peşe sattığı arsaların satılma gerekçelerinin mantıklı olmadığını savunan Canbaz, “Bergama’nın çözülmeyen, çözülemeyen hangi sorununu dile getirdiniz, hangi sorunu çözmek için bu arsaları satıyorsunuz ne gibi gerekçeler sundunuz? ‘Borcumuz var satıyoruz’ diyorlar. Israrla sistematik olarak köylünün verimli arazilerini satmak neyin amacıdır? Sadece park yapmak, yol yapmak için ne zaman kalıcı mülkler satılmıştır belediye tarihinde? Köylü kullansın diye bırakılan arazileri daha uygun ücretlerle kiraya verilerek ekim yapan üretim yapan insanlar mağdur. Bunları doğru bulmuyoruz. Bizim dönemimizde de satılan arsaların olduğunu öne sürüyorlar biz küçük yerleri köydeki vatandaştan da talep varsa onlara sattık” diye konuştu.

‘ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ’

Muhalefet etmediklerini söyleyen, kişilerin beklentilerine göre hareket etmediklerini ifade eden Canbaz, “Biz ayakları yere basan sorumlu bir muhalefet yapmaya devam ediyoruz. Yerinde zamanında yanlış gördüklerimizi kesinlikle uygar bir şekilde söylüyoruz. Biz belediye başkanıyla ve Cumhur İttifakı arkadaşlarla karşılaştığımızda hem medeni ilişkilerimizi sürdürüyoruz hem de katılmadıklarımızı söylüyoruz. Gerek partiden arkadaşlarımız gerek kamuoyu bizim gözden kaçırdıklarımızı dişe dokunur bir yöntem ve usul içinde söyleyebilirler. Biz öneriye de eleştirilere de açığız bunu ortak akılla hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘HALKÇI BELEDİYECİLİK ŞART’

CHP olarak seçim çalışmalarının süratle devam ettiğinin altını çizen Canbaz, “İttifak partisi arkadaşlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Ortak karar alınması gereken konularda birlikteyiz. Sürekli sahadayız. Düzenli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sandık çalışmaları olarak da çalışmalarımızı yüzde 95 çözdük. Seçim sürecine girmiş bulunuyoruz ve sorumluluğumuzu biliyoruz. Saha çalışmalarımız olarak sokakları, köyleri, kahveleri sürekli olarak ziyarete devam ediyoruz” diye konuştu. Bergama’da yeni dönemde seçimi CHP’nin kazanacağına kesin gözüyle baktığını da sözlerine ekleyen Canbaz, “Halkçı belediyecilik modeli Bergama’da şart” dedi.

‘UMUT VAAT EDİYOR’

2023 seçimlerinde önemli olanın kazanan kişinin değil onun getireceği sistem olduğunu ifade eden Canbaz, “Önemli olan 6’lı Masa’nın Türkiye’nin geleceğine sunduğu umut. Şimdiden yeni bir heyecan, yeni bir umut yarattı adayın kim olduğuna takılmadan bu süreç nasıl götürülecek, seçim kazanıldığında güçlendirilmiş parlamenter sisteme nasıl geçilecek onun alt yapı çalışmaları yapılıyor önemli olan da bu. Şu andaki kontrolsüz denetimsiz bir sistem. Türkiye’nin bana göre ihtiyacı olan kurumlarıyla hesap verebilen bir sistem olması gerek. Devletin sorumluluğu, görev alanıyla ilgili bir aksaklık yaşanıyorsa yargı ve basın özgür olmalı, denetlenebilir olmalı” şeklinde konuştu.

‘İKTİDARDAN ARTIK UMUT YOK’

Kırsal bölgeler hayvancılık alanında gelişmesi gerektiğini bu bağlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çoğu kadın olmak üzere 33 üreticiye küçükbaş yardımında bulunduğunu hatırlatan Canbaz, “Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan bir işi İzmir Büyükşehir yapıyor ve bu çok kıymetli. Bu yüzden 2023 seçimleri çok önemli. Türkiye’ye yeni bir ufuk, yeni bir gelecek sunması açısından, yeni nesilleri önemseyen, üreten bir Türkiye’yi inşa etmek için 6’lı Masa ve Millet İttifakı Türkiye’ye yeni bir seçenek sunuyor” dedi ve “İktidar 6’lı Masa ve Millet İttifakı’yla gündemi meşgul edeceğine milletin, çiftçinin, öğrencilerin derdine çözüm aramalı. Türkiye’nin kaynakları doğru ve yerinde kullanılmalı. Bu iktidardan artık umut yok” diyerek konuşmasını bitirdi.

Editör: Haber Merkezi