Antalya’da 4-13 yaş grubu çocukların katılımıyla Little Miss and Mister United World isimli bir güzellik yarışması düzenleneceği duyuruldu. Basın yayın organlarında ve dijital mecralarda çıkan haberlerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk istismarına karşı düğmeye bastı.
Bakanlık, yarışma hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.
Çocukların, ticari ürün haline getiren bu organizasyonun çocuk hakları ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtildi. Çocukların fiziksel görünümleri üzerinden yarıştırılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.
Bakanlık, sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamaları yaptı:
Bazı basın yayın organlarında ve dijital mecralarda, Antalya'da 4-13 yaş grubundaki çocukların katılımıyla "Little Miss and Little Mister United World" adlı bir güzellik yarışması düzenleneceğine ilişkin haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak söz konusu organizasyon hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.
Çocukların fiziksel görünümleri üzerinden yarıştırılması, yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan estetik kalıplara sokulması ve yetişkinlerin güzellik ölçütleriyle değerlendirilmesi kabul edilemez. Çocukları ticari birer unsur hâline getiren bu tür organizasyonlar, çocuk hakları ve çocuğun üstün yararı ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Çocuklarımızın bedensel, zihinsel ve psikososyal gelişimini korumak temel sorumluluğumuzdur. Hiçbir ticari faaliyet, tanıtım veya organizasyon, çocuklarımızın haklarından ve esenliğinden daha değerli değildir.
Bakanlığımızın ilgili birimlerince gerekli incelemeler başlatılmıştır. Çocuklarımızı korumak amacıyla görev ve yetkilerimiz çerçevesinde gerekli tüm hukuki ve idari adımlar kararlılıkla atılacak, süreç titizlikle takip edilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.




