İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İZBB) yönelik açılan kooperatif davasının duruşması bugün Aliağa Şakran Cezaevi’nde görüldü.
Davada eski İZBB Başkanı Tunç Soyer, Şenol Aslanoğlu ve Heval Savaş Kaya'nın yargılanmasına devam edildi.
Tunç Soyer’in avukatı Murat Aydın, bilirkişi raporu sürecine ve yargılamanın uzamasına tepki gösterdi. Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de davada sanıkların cezalandırılmasını talep ettiğini belirterek, “Üzücü olan bu” ifadelerini kullandı.
“ÇÜNKÜ KİME İFADE VERDİYSENİZ HÜKMÜ ONUN KURMASINI BEKLERSİNİZ”
Soyer’in avukatı Murat Aydın ise mahkemede şunları kaydetti:
“Buradaki önemli olan şey şu: Şimdi bu davada karar verecek mahkeme heyetinin hakimleri sanıkları dinleyen hakimler olmayacak. Yani dinlemedikleri sanıklar hakkında karar vermek durumunda kalacaklar. Bu, Anayasa Mahkemesi kararlarında da vurgulandığı üzere bir hak ihlali. Çünkü siz kime ifade verdiyseniz sizin hakkınızda hükmü onun kurmasını beklersiniz.
Diğer durum da şu: Bu dosya tabii tutuklu olduğu dosya değil ama bu dosya bilirkişi raporuyla sürüncemede bırakılarak Tunç Soyer ve diğer sanıkların üzerindeki şüphe halini sürdürüyorlar. Kişilerin makul sürede yargılanma ve suçtan, suçlamadan kurtulma hakları var. Bu da ihlal ediliyor. Bakın, bu dosyanın ilginç bir özelliği var; 30’dan fazla üniversite bu konuda bilirkişilik yapmayacağını bildirdi. 60’tan fazla kişi bilirkişilik yapmayacağını söyledi. Neden?
“BURADA SUÇ SAYILAN BİR FİİL YOK”
Çünkü çok açık. Burada suç sayılan bir fiil yok. Suç sayılan bir fiil olduğunu yazmak da istemedikleri için dosyayı üstlenmiyorlar. Ben meslek hayatımda hiç bu kadar bilirkişiler tarafından reddedilen, "Hayır, ben bu dosyada bilirkişilik yapmayacağım" denilen bir dosya görmedim.
“BİR HÜKÜM VERMELİSİNİZ”
Biz mahkemeye şunu söylüyoruz: Bu deliller zaten Tunç Soyer ve diğer sanıkların beraati için yeterlidir, bir hüküm vermelisiniz. Onlar da yine bilirkişi aramaya devam edecekler. Muhtemelen ocak ayında buraya geldiğimizde yine bilirkişi bulamadıklarını ya da raporun gelmediğini göreceğiz. Ve böylece sanıkların makul sürede yargılanma hakları ihlal edilmeye devam edecek.
Bir de diğer durum şu tabii, bugünün olan önemli husus şu: İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumsal olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki başkanının cezalandırılmasını resmen talep etmiş oldu.
“TUGAY, KİMİ SİYASİ HESAPLARI BU DAVA ÜZERİNDEN GÖRMEYE ÇALIŞIYOR”
Bundan önce "Tunç Soyer'i kim şikâyet etti?", "Cemil Tugay'ın dahli var mı?" gibi tartışmalar yapıyorduk. Artık bu tartışmaları yapmamızın bir anlamı kalmadı. Çünkü Cemil Tugay başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tunç Soyer ve aralarında halen beraber çalıştığı bürokratların da olduğu sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini resmen talep etmiş oldu.
Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi bu davada iddia makamının yanında yer aldı ve bütün hukuksuzluklara rağmen sanıkların cezalandırılmasını talep etmiş oldu. Üzücü olan bu. Çünkü kimi siyasi hesapları bu dava üzerinden görmeye çalışılıyor anlaşılan...”



