Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir’in Ödemiş ilçesinde düzenlenen orman yangınları koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Kurum, yaşanan orman yangınlarının bilançosunu paylaştı.
Hasar tespitleri tamamlandı
Orman yangınlarının etkilediği bölgelerde incelemelerde bulunmak ve koordinasyonu sağlamak üzere İzmir’e gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ödemiş Kaymakamlığı’nda düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantının ardından sahada yaptığı açıklamalarda, yangınların neden olduğu hasar ve atılacak adımlara ilişkin detaylı bilgiler paylaştı.
Bakan Kurum, Bilecik, Manisa, İzmir, Aydın, Antalya, Hatay, Adana ve Isparta olmak üzere 8 ilde çıkan orman yangınlarında toplam 1168 binanın hasar gördüğünü açıkladı. Yangınlardan etkilenen alanlarda, Bakanlık ekiplerinin soğutma çalışmalarının ardından hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başladığı belirtildi.
İzmir'de toplam 254 yapı zarar gördü
İzmir’de Bornova, Buca, Çeşme, Ödemiş, Gaziemir ve Seferihisar ilçelerinde 13 mahallede toplam 619 bina ve 713 bağımsız birim incelendi. Bu incelemeler sonucunda, 282’si ev ve iş yeri olan 254 binanın yangın nedeniyle yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi. İzmir’in, son yangınlardan en çok etkilenen illerden biri olduğu vurgulandı.
Toplam 415 ev kullanılamaz halde
Yangın felaketinden ağır şekilde etkilenen bir diğer il olan Bilecik’te, Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde 133 ev ve iş yerinin yıkık, ağır hasarlı ya da kullanılamaz hale geldiği açıklandı. Böylece İzmir ve Bilecik illerinde toplam 415 yapı, yangınlar nedeniyle tamamen kullanılamaz duruma geldi.
Yangında zarar gören evlerin inşaat tarihi
Bakan Kurum, AFAD tarafından ilk etapta İzmir’e 30 milyon TL’lik yardım ödeneği gönderildiğini belirterek, ihtiyaç halinde bu miktarın artırılabileceğini söyledi. Yangından etkilenen vatandaşların barınma, tahliye ve geçici konaklama ihtiyaçlarının devletin tüm kurumları tarafından karşılandığı ifade edildi.
Yangında evleri zarar gören vatandaşlar için yeni konutların inşasına ilişkin takvimi de paylaşan Kurum, önümüzdeki 1-2 ay içinde inşaat faaliyetlerinin başlayacağını açıkladı. Konutların, ahır ve deposuyla birlikte 1 yıl içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. Bakan Kurum, Adana, Hatay ve Manisa’daki yangınlarda da toplam 24 binanın ağır hasar gördüğünü bildirdi. Hasar tespitleri tamamlanan diğer illerde de destek süreci başlatıldı.
Doğa da onarılacak
Yangından etkilenen vatandaşların sadece konut değil, konteyner, geçici yaşam alanı ve hayvan bakımına ilişkin tüm ihtiyaçlarının da valilikler koordinasyonunda karşılandığı bildirildi. Bakan Kurum, yangında zarar gören bölgelerde sadece yapısal değil, doğal alanların da yeniden yeşillendirilmesi için çalışmaların başlayacağını açıkladı. Tabiat varlıkları, orman dokusu ve ağaçlandırma süreci için uzman ekiplerin hazırlık yaptığı bilgisi paylaşıldı.
Vatandaşlara uyarı
Meteoroloji verilerine göre Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 4-6 derece üzerine çıkacağı bilgisi paylaşılırken, özellikle Aydın, Muğla, İzmir ve Antalya gibi yangına hassas bölgelerde vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısı yapıldı. Kurum, “Yere atılan bir izmarit bile büyük felaketlerin nedeni olabilir” ifadeleriyle uyarıda bulundu.
Bakan Kurum’a, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve diğer yetkililer eşlik etti. Kurum, “Devletimiz her afette olduğu gibi burada da vatandaşının yanındadır” diyerek sürecin şeffaf ve hızlı şekilde yürütüleceğini vurguladı.