Menajer Ayşe Barım'ın, Gezi Parkı olaylarında sanatçıları eylemlere katılmaları için yönlendirdiği ve olayların planlayıcılarından biri olduğu iddiasıyla ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ suçundan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava görüldü. Ayşe Barım'ın cezası belli oldu.
Savcılık, dün celse arasında esasa ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, Barım’ın ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep etti.
Mahkeme heyeti, Barım’ın ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.
Sanığın suçu yardım eden sıfatıyla işlediğini kabul eden mahkeme, cezayı 15 yıl hapis olarak belirledi. Mahkeme, sanığın sabıkasız oluşunu, sosyal ve ekonomik durumunu, yargılama sürecindeki tutum ve davranışlarını, yeniden suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluşmasını ve cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak iyi hal indirimi uyguladı. 12 yıl 6 ay hapis cezasına karar verildi.
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili 12 yıl sonra başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Barım’ın hükmen tutuklanmasına gerek görmedi, ancak hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı devam edecek.

Duruşmayı takip eden Gazeteci Fırat Fıstık’, X hesabından şöyle açıkladı: “Ayşe Barım cezaevine girmeyecek. İnfaz kesinleşene kadar yurtdışına çıkmama adli kontrol tedbiri devam edecek.”
Editörün Notu:
GEZİ PARKI OLAYLARI NEDİR?
Gezi Parkı olayları, 2013 yılında İstanbul'da Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan AVM projesine karşı başlayan bir çevre protestosuyla başladı. Polisin sert müdahalesiyle birlikte bu protesto ülke çapında daha da büyüdü.
Gezi eylemlerinde 15 yaşındaki Berkin Elvan, polisin attığı gaz fişeği nedeniyle ağır yaralandı. Berkin Elvan, 269 gün komada kaldı. Elvan, 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti.
Berkin Elvan, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden tek kişi değildi. Eylemler boyunca aralarında Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan ve Medeni Yıldırım’ın da bulunduğu en az sekiz kişi, güvenlik güçlerinin müdahalesi veya göstericilerle yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdi.
Bu ölümlerle ilgili açılan davaların çoğunda sanıklara ya çok düşük cezalar verildi ya da beraat kararları çıktı.
Olayların ardından birçok protestocu ve aktivist yargılandı. Bu süreçte özellikle Osman Kavala gibi isimler ağır cezalar aldı. Dava kapsamında Türkiye İşçi Partisi milletvekili olan Can Atalay, film yapımcısı Çiğdem Mater, belgeselci Mine Özerden, şehir plancısı Tayfun Kahraman gibi isimler tutuklandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi. Ancak Türkiye bu kararı uygulamadı.
Silivri Cezaevi'nde bulunan Can Atalay, TİP'ten milletvekili adayı oldu ve 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimde Hatay'dan Milletvekili seçildi. Buna karşın Atalay, Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmayarak tahliye edilmedi.





