6 Şubat depremi ve öncesinde sürekli olarak sağlam bina yapılması konusunda tüm yetkilileri uyaran, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 1985'ten bu yana yürürlükte olan imar kanunuyla ilgili bilgi aktardı. 38 yıllık süreçte siyasi popülist yaklaşımlar, adam kayırmacı tutumlar, kural tanımayan uygulamalar karşısında imar kanununun hiçbir işe yaramadığını söyleyen Aslan, "Kentlerin afet, ulaşım, planlama, kentsel dönüşüm, otopark, yapılaşma dokusu ve karakteristik mimari özellikleri şimdiye kadar hayata geçirilemedi. Umarım, bundan sonraki süreçte tüm konular tek tek irdelenir, vatandaşın sağlıklı şekilde yaşamını sürdüreceğin konutlar inşa edilir" dedi.

Kemikleşmiş sorunlar ve kangren olmuş imar sistemiyle mücadele etmeye mecbur olduklarını kaydeden Aslan, önerilerini şu şekilde sıraladı:

1- İşini layıkıyla yapmayanların imar izni, onay, kontrol, yıkım birimleri kaldırılmalı. Tam yetkili İmar İdaresi Başkanlığı kurulmalı. Yapı izin, denetim ve yıkım süreçleri tek çatıda toplanmalı, yönetilmeli.
2- Her ilin İmar İdaresi Başkanlığı bünyesindeki teknik hizmet biriminin yanı sıra kolluk kuvveti olarak İmar Polisi görev yapmalı.
3- Binalara üç yılda bir vize uygulaması getirilmeli. Uygunluk vizesi alamayan binaların
elektrik, su ve internet hizmeti kesilmeli.
4- Bu konuda görevini yerine getirmeyenler hapis cezası ile cezalandırılmalı.
5- Süreçlerde yer alan mimar, mühendis, müteahhit, inşaatta çalışan işçi ve fenni mesul olan her kişi zorunlu eğitime tabi tutulmalı.
6- İnşaat sürecinde görev alacak tüm birimlere, çıkar ve menfaat uğruna ülkeye yapılan ihanet ve hainlikler, yaşadığımız depremlerden elde ettiğimiz verilerle herkese tek teke öğretilmeli.
7- 6 Şubat depreminde 11 ilimizde yaşanan olumsuzluklar, un ufak olan betonlar, üç kuruşluk işçilik maliyetinden kaçınılarak binlerce canın yok olup gitmesi anlatılmalı. Kafalarda yer edilmeli.
8- İnşaatlarda işinin ehli olmayan hiç kimse kesinlikle çalıştırılmamalı.


40 yıldır İzmir’in 12 ilçesinde 150 bin kişinin güvenle yaşadığı “uydu kentler”de imzası olan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bir inşaata başlamadan yapılması gerekenleri yukarıda sıraladığını, vatandaşın sağlıklı binalarda oturması için kurallara uyulması gerektiğini kaydetti, "8 maddede açıkladıklarım harfi harfine yerine getirilirse, depremlerde bırakın canın kaybedilmesini, kimsenin burnu dahi kanamaz. Japonya depreminden örnek verecek olursam. 8 büyüklüğündeki bir sarsıntıda gökdelenin en üst katında oturanlar yerinden dahi kalkmadan normal yaşamını sürdürüyor. Sadece sallandığı ile kalıyor. Neden bizler de bu ülke gibi sağlıklı yapılarda oturmayalım. Tüm birimler elele verirse deprem felaketlerinin önüne geçmiş oluruz. Bunun için de herkes şahsi menfaati bir kenara bırakmalı. Sadece yaptığı işe sağlıklı şekilde odaklanmalı" diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya