Araç ile seyahat ederken, arabanızda yer alması gereken birtakım malzemeler bulunuyor. Hem yasal bir zorunluluk olduğu için hem de olası kaza ve sağlık problemi gibi durumlarda bu ekipmanların önemi ortaya çıkıyor. Özellikle kazalara anında müdahale etmek için gereken ilk yardım malzemelerinin bulunduğu çantalar, araçların olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Siz de ister kendi aracınızla isterseniz de araba kiralama hizmetlerinden faydalanarak çıkacağınız yolculuğunuz öncesinde, otomobilinizde mutlaka bulunması gereken bu malzemeleri öğrenebilirsiniz. Özellikle eksiksiz bir biçimde hazırlayacağınız ilk yardım çantası, sizin veya başkalarının trafikte yaşayabileceği kaza anlarında hayat kurtaran ekipmanlar içermesiyle büyük önem taşıyor.

Arabada ilk yardım çantasında bulunması gerekenler, sürücüler tarafından merak konusu oluyor. Uzun veya kısa, şehir içi veya şehirler arası fark etmeksizin her türlü yolculuğa çıkmadan önce zorunlu olarak araçta hazır bulundurmanız gereken sağlık malzemeleri, belirli kurallara göre sizden talep ediliyor.

Araçta yer alması elzem olan sağlık ekipmanlarının yanı sıra, yasal zorunluluğu bulunmayan ancak sizin daha konforlu ve tedbirli bir sürüş yaşamanız için hazır edebileceğiniz malzemeler de mevcut. Bu yazımızda yer alan ve araba ilk yardım çantasında bulunması gerekenlere, araç kiralama olanaklarından faydalanırken de özen göstermeniz önem arz ediyor.

Araçlarda Bulunması Gereken İlk Yardım Malzemeleri Nelerdir?

Arabada bulunması gereken ilk yardım malzemeleri, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir yönetmelikle belirlenerek araç sahiplerine bildiriliyor. Uluslararası standartlar gözetilerek hazırlanan ilk yardım çantasında bulunması gerekenler listesi; yolcu, sürücü, yaya ve sağlık ekiplerinin kullanımlarına uygun biçimde düzenleniyor. Yönetmelikle zorunlu hale getirilen araçlarda ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler şöyle listeleniyor:

Büyük Boy Sargı Bezi

İlk yardım çantasının içerisinde toplam iki adet olması gereken büyük boy sargı bezinin ölçüleri de önem taşıyor. Ebatları 10 cm x 3-5 m olması gereken bu malzemelerin çantada bulunması şart.

Hidrofil Gaz Steril

Araç ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerden bir diğeri de hidrofil gaz steril. Bir kutu olarak belirtilen gazlı bezin de belirli ölçülerde olması bekleniyor. 50 adet içeren bir kutu hidrofil gaz sterilin boyutlarının ise 10x10 cm olması gerekiyor.

Üçgen Sargı

Vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen yaralanmalarda kullanılan ve söz konusu bölgeyi askıya alma işlevi de gören üçgen sargının, araçlarda yer alan ilk yardım çantalarında 3 adet olacak biçimde yer alması gerekiyor.

Turnike

En az 50 cm uzunluğunda ve örgülü tekstil malzemeden elde edilen bir adet turnike de ilk yardım çantalarında bulunması gereken malzemeler arasında yer alıyor. Olası kan kayıplarını önlemek amacıyla kullanılan bir sağlık ekipmanı olan turnike, araçlarda yer alması gereken önemli malzemelerden biri.

Antiseptik Solüsyon

Açık yaraları temizlemek ve yaralanan bölgenin mikrop kapmasını önlemek için kullanılan antiseptik solüsyonlar da araçlarda bulunması gereken ilkyardım malzemeleri içerisinde bulunuyor. 50 ml ebatında bir adet solüsyonun çantada yer alması gerekiyor.

Flaster

Araba ilk yardım çantasında bulunması zorunlu malzemelerden biri olan bir adet 2 cm x 5 m ölçülerindeki flaster, olası kaza anlarında yaşanan kırık ve çıkık gibi durumlarda yaralanan bölgenin hareket etmesini engellemek için kullanılıyor.

Çengelli İğne

Pek çok farklı fonksiyonu bulunan çengelli iğneler de ilk yardım çantasında bulunması gerekenlerden. Çantada toplam 10 adet olması gereken çengelli iğne, sargı bezlerini veya flasterleri birleştirmek için kullanılıyor.

Küçük Boy Makas

Farklı alanlarda en işlevsel araç gereçler arasında yer alan makaslar da araba ilk yardım çantasında bulunması gerekenler arasında yerini alıyor. Bir adet küçük boy makasın, paslanmaz çelik materyale sahip olması gerekiyor.

Esmark Bandajı

Yoğun kanamaların durdurulmasında önemli bir görev üstlenen esmark bandajı da araç ilk yardım çantasında bir adet olacak şekilde bulunması gereken malzemelerden biri oluyor.

Yara Bandı

Araç ilk yardım çantalarında bulunması gereken 10 adet yara bandı, olası kanama, çizik, sıyırma gibi durumlarda kullanılıyor. Daha ufak çaplı yaralarda kullanılan yara bantları ayrıca sargı bezlerini tutturmak için de tercih ediliyor.

Alüminyum Yanık Örtüsü

Araç ilk yardım çantasında mutlaka bir adet bulunması gereken alüminyum yatak örtüsü, yangın anlarında ilk müdahale anında kullanılıyor. Vücut ısısını sabit tutan örtü, sıvı kaybını da önlüyor. Bu nedenle sadece yangın değil, kaza ve yaralanmalarda da sıklıkla yararlanılan bir malzeme olarak dikkat çekiyor.

Solunum Maskesi

Bir adet suni solunum maskesi de arabalarda yer alması zorunlu olan ilk yardım çantalarının içerisinde yer alması gereken malzemelerden biri. Siz de Artvin Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden faydalanırken, bu maskenin ilk yardım çantasının içerisinde yer alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

El Feneri

Olası bir kaza anında görüş açısını kaybettiğiniz durumlarda işinize yarayacak olan el fenerini de ilk yardım çantasında bulundurmanız gerekiyor. Çanta içerisinde pilleri ile bir adet el feneri bulunması yeterli oluyor. Dilerseniz yedek pil de bulundurarak tedbirinizi alabilirsiniz.

Tıbbi Eldiven

Araba ilk yardım çantasında bulunması gerekenler arasında tıbbi eldivenler de yer alıyor. İki çift tıbbi eldiven, kaza anlarında steril biçimde müdahale etmek bakımından önem taşıyor.

Siz de bu yasal zorunluluklar çerçevesinde belirlenen tüm malzemelere araç ilk yardım çantanızda yer vererek; yol, yolcu ve sürücü güvenliği ile ilgili tedbirlerinizi tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda arabada bu maddelerin bulunması, araç muayenelerinizde de sorun yaşamamanızı sağlıyor.

Zorunlu Olmasa da Arabalarda Bulundurulabilecek Malzemeler

Araç muayenelerinden geçmek için zorunlu tutulan araba ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerin yanı sıra siz de kendi önlemlerinizi alabilirsiniz.

Araba bagajında ilk yardım çantasının yanında yer verebileceğiniz bazı malzemeler, hayat kurtaran veya olası problemler sırasında gösterdiği işlevsel özellikleri ile öne çıkıyor. Bu malzemeler arasında öne çıkanlardan bazıları ise şu şekilde sıralanıyor:

●      İlk yardım kitapçığı,

●      Islak mendil,

●      Yanık kremi,

●      Ağrı kesici ilaçlar,

●      Not defteri ve kalem,

●      Düdük,

●      Çakı,

●      Pamuk,

●      Battaniye,

●      Şişe su,

●      Peçete.

Eğer aracınızda gerekli alan varsa ve yolculuk tedbirlerinizi üst seviyeye çekmek istiyorsanız tüm bu malzemelere de yer verebilirsiniz.

İlk Yardım Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba ilk yardım çantasında bulunması zorunlu olan malzemelerin listesinden sonra, bu çantayı hazırlarken yapılması gerekenler de merak konusu oluyor. İlk olarak çanta içerisinde yer alan tüm tıbbi ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeniz gerekiyor.

Bu kontrolü belirli aralıklar tekrarlamanız da büyük önem taşıyor. Öte yandan ilk yardım çantasını düzenli bir biçimde yerleştirmek de kaza anında veya acil durum sırasında aradığınız malzemeye kolayca erişmeniz sağlıyor.

Kendi aracınızın yanı sıra Ereğli araç kiralama hizmetlerinden yararlanırken de tüm bu kontrolleri sağlamanız, kendiniz ve araçtaki yolcuların sağlığı için önem taşıyor.

Sadece aracınızda bulunan kişiler için değil, yolculuk esnasında kaza yapan ve yardım etmeniz gereken durumlar sırasında da ilk yardım çantası hayat kurtarıyor.

Bu nedenle, araçta bulunması gereken ilk yardım çantasını ve içeriğini eksiksiz biçimde hazırladıktan sonra yola çıkmanız gerekiyor.

Editör: Duygu Kaya