İzmir Giritliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Kavur, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ'ın Urla Karantina Adası Dönüşüm Projesi'ne tepki gösterdi.

Dağ, başkanlığa seçildiği takdirde halka kapalı olan Karantina Adası'nın ziyarete açılacağını ve adada plajların ve sosyal tesislerin inşa edileceğini söylüyor.

Kavur ise yaptığı açıklamada, "Karantina Adası'nın tüm özellikleri korunarak müze vasfında varlığının devam etmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu değerler gelecek kuşakları doğru bir şekilde aktarılmalı ve tanıtılmalıdır. Bu değerler ranta kurban edilmemelidir" dedi.

Hayati önem arz etti

Kavur'un yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

İzmir'in Urla ilçesi sınırları içinde bulunan Karantina Adası ve içindeki tesisler 1865 yılında inşa edilmiş Dünya mirası tarihsel ve kültürel bir değerdir. Buradaki Karantina hane (tahaffuzhane) Osmanlı son döneminde ve cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışından deniz yoluyla gelenlerin onlara ait eşya ve emtianın dezenfekte edilerek yurda girişini sağlamıştır. Bu da döneminde yaygın olan salgın hastalık riskini ortadan kaldırma açısından hayati önem arz etmiştir.

Tüm dünyada sadece 3 adet bulunuyor

Ada şehrin girişinde hem şehirle bağlantılı hem de hastalık riskini en aza indirmek için yalıtılmış tesislere sahiptir. Ülkenin pek çok yerinde karantina merkezleri olmasına karşın buranın bir ada olması amaca ve sonuca yönelik pratik yarar sağlamıştır.

Ada'nın Dünya mirası içinde tarihsel ve kültürel değeri söz konusudur. Zira bir ada üzerine kurulmuş karantina tesisi tüm dünyada sadece 3 adet bulunmaktadır.

Diğerleri Amerika'daki Ellis Adası ve Hırvatistan Dubrovnik'teki Zupa Dubrovacka adasıdır. Yine Urla'daki tesis bu yapılar içinde dizaynı, amaca uygun düzenlenmiş ve donanımlı araçlarıyla muhteşem bir hazinedir.

Çevresinde bu yapıyı tamamlayan mekânlarıyla hatta burada Karantina'da vefat edenlerin gömüldüğü mezarlığı ile Dünya'da eşi benzeri olmayan bir konuma ve özelliğe sahiptir.

Önemli bir parçası

Karantina Adası Türkiye Cumhuriyeti’nde en önemli tarihsel olaylardan olan nüfus değişimi (mübadele) sırasında kullanılmış. İzmir çevresinde İskan edilen mübadiller ilk kez bu noktada anavatanlarına adım atmışlardır.

O yıllarda burada yapılan karantina işlemi korona pandemisi sırasında yapılan karantina ile karıştırılmamalıdır. Buradaki tesislerde gerçekleştirilen işlemler ülkenin yurt dışı ve ticaret bağlantısı açısından, ticaret ve ulaşım tarihinin önemli bir parçasıdır.

Her sene atalarımızı yad ediyoruz

Biz İzmir'de yaşayan Girit mübadil torunları olarak Urla’da var olan bu müstesna yeri çok önemsiyoruz. Her mübadele yıldönümünde adada anma toplantıları düzenliyor, atalarımızı yad ediyoruz.

Müze vasfında varlığını devam ettirmeli

Gelecek yıllarda da bu faaliyetlerimizi yapmayı, Karantina Adası'nın tüm özellikleri korunarak müze vasfında varlığının devam etmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz. Burada müdahale edilecek olan bu yapının ve alanın tarihsel ve kültürel değeridir. Bu değerler gelecek kuşakları doğru bir şekilde aktarılmalı ve tanıtılmalıdır. Bu değerler ranta kurban edilmemelidir.
 

Editör: Duygu Kaya