Yazar Ahmet Ümit, kitabına uygulanan sansüre tepki gösterdi. SÖZCÜ TV'de Serap Belovacıklı'nın sunduğu Kırmızı Beyaz programının canlı yayınına telefonla bağlanan ünlü Ümit, “Sansür veya özgürlüklerimizin kısıtlanması sanatın öldürülmesi, yok edilmesi anlamına geliyor” dedi.

Sansürlenen kitabının 2005 yılında yayımlandığını, İsmail İnce'nin çizgi roman olarak çizdiğini belirten Ahmet Ümit, “Aradan yıllar yıllar geçtikten sonra böyle bir karar alındı. Korkunç bir şey” ifadelerini kullandı.

Ümit, bu tür kararlarla ülkenin dünyada rezil edildiğini savunarak şunları söyledi:

* Bugün ülkemde tek seslilik hakim, farklı görüşlere saygı duymamak, farklı görüşleri düşman olarak algılamak var ki böyle bir anlayışla hiçbir ülkenin geliştiği, kalkındığı görülmemiştir. Tek seslilik, tek partinin hakimiyeti, tek lider bunların hepsi aslında eninde sonunda ülkenin mahvına neden oluyor.

* Kitabıma uygulanan sansürü de bu süreçten ayrı düşünmemek gerekir. Elbet bu günler de geçecektir. Bunların hepsi nafile, boşuna çabalar. Sanatı engellemeye çalışmak rüzgara kelepçe vurmak gibi bir şeydir. Rüzgara kelepçe vurmak mümkün değildir, olmayacaktır.

“21. YÜZYILDA OLACAK ŞEY DEĞİL”

* Ülkemin kültür elçisiyim, kitaplarım 35 farklı dilde yayımlandı. Kendi ülkemde ise bir kitabımın poşete sokulması utanç verici bir şey. 21. yüzyılda bu olacak bir şey değil. Ülkemizi de rezil ediyorlar. Dünyanın her yerinde insanlar bu haberleri okuyor.

* Artık bu uygulamalar sadece sanatçıların, yazarların sorunu değil, ülkede yaşayan herkesin sorunu. Umudum var, ne kadar baskı olursa olsun halkımız değiştirecek. Bütün bunlar geçecek, umudu diri tutmak gerek. Ülkemiz çok daha güzel günler görecek. Buna yürekten inanıyorum.

Editör: Özlem Çimen Durmaz