İzmir Bergama'daki tarım işletmesi Agrobay'da tazminatsız işten çıkarılan işçilerin direnişi sürüyor. 

İş yerinde sistematik amir baskısına maruz kaldıklarını, ağır işlerde eksik ekipmanlarla çalıştıklarını, maaşların düzensiz ödendiğini, iş kazalarının gizlendiğini ve bunlar karşısında sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler, mücadelede dördüncü ayını geride bıraktı. 

İşçilerin üye olduğu Tarım Sen de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha önce de verilmiş sözlerin bir oyalamaya dönüştüğünü bilerek, böyle bir oyalamaya tahammülümüz olmadığını; kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz" dedi.

Her türlü mücadeleyi vereceğiz

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bu hatta açılmış olan müzakere sürecinin takipçisiyiz. Verilen sözün bir an önce tutulmasını, tüm işçilerin tazminatlarının yılbaşı öncesinde ödenmesini bekliyoruz. Daha önce de verilmiş sözlerin bir oyalamaya dönüştüğünü bilerek, böyle bir oyalamaya tahammülümüz olmadığını; işçileri kandırmaya yönelik olası girişimler karşısında her türlü fiili meşru mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Uluslararası düzeyde eylem çağrısı...

Ayrıca, bir yandan ulusal ve uluslararası kamuoyu desteği devam etmekte, Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli yerinden sendikalar, platformlar, kadın örgütleri, daha önce dile getirdiğimiz olası bir Agrobay boykotu için işçilerden haber beklemektedir. İşçilerin haklarının verilmemesi halinde sendikamız uluslararası düzeyde böyle bir eylem çağrısını yaygınlaştıracağını ifade eder.

İtibar etmek zorunda

Bilinmelidir ki, hangi mecra veya makam olursa olsun, işçi arkadaşlarımızın yaşadığı gerçekliği açıklamak ve işçilerin kendi gerçekliklerini açıklamalarına vesile olmak temel çizgimizdir. Hiç bir işletmenin “itibarı” bu gerçeklerden daha önemli değildir. Yıllarca işçilerin alınteri üzerinden para kazanarak var olan bir işletme, işçilerin emeklerine, haklarına itibar etmek zorundadır.

Editör: Duygu Kaya