İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Buca'da inşası M.Ö döneme kadar uzanan ve Romalıların yaptığı Kızılçullu Su Kemerleri varlığını hala koruyor ve adeta tarihe meydan okuyor. 

Kızılçullu Su Kemerleri tarihçesi

Şirinyer'de şimdiki NATO binasının olduğu yerde (tarihi tam olarak bilinmemektedir), kervanların çadır kurduğu bilinmektedir. Eski adı ile Kızılçullu'da Melez çayı üzerinde kurulmuş olan Kervan köprüsü adını bu kervanlardan almıştır. Günümüzde su kemerleri dışında herhangi bir kalıntısı yoktur. Geçmişteki adı 'Paradiso' ve 'Kızılçullu' olan, bugün ise Şirinyer olarak bilinen mevkiye İzmir'den ilk girildiğinde, Melez Çayı üzerindeki Su Kemerleri dikkati çekmektedir.Romalılar tarafından inşa edilen ve eski çağ tarihçilerinin 'Akvadük Kemerleri' olarak adlandırdığı bu kemerler, MÖ 133 ile MS 395 yıllarını kapsayan Romalılar döneminde İzmir'e gelen suyun akışını düzenlemekteydi. İki sıra halinde Romalılar tarafından inşa edilen bu su kemerlerinin yapımında tonlarca yumurta akı kullanılmıştır. Yapışkan özelliği çok yüksek olan yumurta akı sayesinde Kızılçullu Su Kemerleri Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerini yaşamalarına karşın halen ayakta durabilmektedir.

Kızılçullu Su Kemerleri'ne nasıl gidilir?

İzmir’de heybetli görünümleriyle su kemeri denildiğinde akla gelen ilk örneklerden biri olan Kızılçullu ziyaretçileri için bol bol fotoğraf çekme imkanı sunuyor. Burayı ziyaret etmek için birçok ulaşım seçeneği bulunuyor.

72, 104, 285, 374, 465, 470, 490, 515 ve 940 hat numaralı ESHOT otobüslerini kullanarak 40002 numaralı NATO otobüs durağında inerek 5 dakika gibi kısa bir yürüyüşle Kızılçullu (Paradiso) Su Kemerleri’ne ulaşabilirsiniz.

Özel araçla gelişlerde Kızılçullu Su Kemerleri’nin eşsiz manzarasını deneyimlemek için Karabağlar Yeşillik Caddesi’nden Üçyol yönüne girip 5730 Sokak üzerinde aracınızı park edebilirsiniz.

Editör: Tuğkan Üsküp