Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, trafikte yol kesme ve toplu etkinliklerde havaya ateş açma fiillerine yönelik yeni yasal düzenlemeleri açıkladı. Bakan Tunç, düzenlemelerin toplum güvenliğini artırmayı ve kamu düzenini korumayı hedeflediğini belirtti.
Adalet Bakanı duyurdu: Trafikte yol kesene 3 yıl, düğünde ateş açana 5 yıla kadar hapis
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, trafikte yol kesme ve düğün gibi toplu etkinliklerde havaya ateş açma eylemlerine yönelik yeni yasal düzenlemeleri duyurdu. Düzenlemeler, toplum güvenliğini korumayı ve kamu düzenini sağlamayı hedefliyor. Yeni yasama yılının açılmasıyla beraber düzenlemelerin yeniden değerlendirileceğini belirten Tunç, "Trafikte yol kesilmesi suç olarak düzenlenecek, bu fili işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacaktır" ifadelerini aktardı.
"Toplumun huzurunu bozan fiilere karşı etkili tedbirler alınacak"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Toplumun huzurunu bozan, güvenliğini tehdit eden her türlü fiile karşı etkili tedbirler alınacak, vatandaşlarımızın güvenliği ve huzuru için bu tür eylemlere asla fırsat verilmeyecektir" ifadelerini kullandı. Tunç'un açıklamaları şu şekilde: "Adalet Bakanlığı olarak bu konuda hazırladığımız yasal düzenleme önerileri, 10. Yargı Paketi’nde yer almış ve Kanun Teklifi, Meclis Grubumuz tarafından uygun bulunarak TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmiştir.
Trafikte yol kesene 3 yıl hapis cezası
Bu düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu gündemi nedeniyle yeni yasama yılının açılmasıyla beraber 11. Yargı Paketi'nde yeniden değerlendirilecektir.
Buna göre; Trafikte yol kesme eylemi, müstakil bir suç olarak düzenlenmekte, bu fiiller bakımından caydırıcı yaptırımlar belirlenmektedir. Cebir tehdit olmasa bile hukuka aykırı bir davranışta trafikte yol kesilmesi durumunda bu eylem suç olarak düzenlenecektir.
Bu fiili işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacaktır. Trafikte yol kesmenin yanında başka suçların işlenmesi durumunda hem yol kesme suçundan hem de işlenen diğer suçlardan ayrı ayrı ceza verilecektir. Hiç kimsenin trafikte başkalarının hayatını tehlikeye atmasına izin verilmeyecektir.
Düğünde havaya ateş açanlara 5 yıl hapis
Aynı şekilde; düğün, nişan, asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde havaya ateş açılması fiilinin yaptırımı da ağırlaştırılmaktadır.
Hazırladığımız taslakta;
- Meskûn mahalde silahla ateş etme suçunun cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası iken 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olacak şekilde artırılmakta,
- Ses ve gaz fişeği atabilen silahlar da (kuru sıkı silah) bu suçun kapsamına alınmakta ve bu fiil bakımından 6 aydan 3 yıla kadar olacak şekilde müstakil ceza belirlenmektedir.
- Bu suçun; düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi kişilerin toplu olarak bulundukları yerlerde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.
Belirtmek gerekir ki; bu fiiller sonucunda yaralama veya ölüm gerçekleşmesi halinde halihazırda bu suçlardan mevzuatımızdaki cezalar eksiksiz şekilde uygulanmaktadır. Kalabalık ortamlarda masum insanların hayatını riske atan bu tehlikeli davranışlara asla müsamaha gösterilmeyecek, yaptırımlar kararlılıkla uygulanacaktır."