ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından David Sacks, İran-ABD-İsrail savaşının üçüncü haftasına girildiği bir dönemde dikkat çeken bir çağrı yaparak Washington’un “zafer ilan edip savaştan çekilmesi gerektiğini” söyledi. Cumhuriyet’in haberine göre, Trump, İsrail ve İran’ın aksi yönde açıklamalarına rağmen, Beyaz Saray’ın kripto para ve yapay zekâdan sorumlu danışmanı David Sacks, savaşın sona erdirilmesi gerektiğini savundu.
“ÇEKİLMEK İÇİN UYGUN BİR ZAMAN”
“Şu an zafer ilan etmek ve savaştan çekilmek için uygun bir zaman” ifadelerini kullanan Sacks, katıldığı bir podcast programında, ABD’nin İran’ın askeri kapasitesini ciddi şekilde zayıflattığını belirterek “Artık bir çıkış yolu bulmaya çalışmalıyız” dedi. Gerilimin daha fazla tırmanmasının olumlu bir sonuç getirmemesi halinde, gerilimi düşürmenin yollarının düşünülmesi gerektiğini söyleyen Sacks, bunun ateşkes anlaşması veya İran ile müzakere edilmiş bir uzlaşma yoluyla mümkün olabileceğini ifade etti.
YÖNETİMDEKİ ÇATLAK DERİNLEŞİYOR
Başkan Donald Trump’ın bu ay yaptığı, “ABD gerekirse İran’la sonsuza kadar savaşabilir” sözlerinin ardından gelen çıkış yönetimdeki çatlağın derinleştiğini de gözler önüne serdi. Trump ayrıca gün içinde yaptığı bir açıklamada Tahran’ın savaşta ağır bir yenilgi aldığını ve anlaşma yapmak istediğini, ancak kendisinin bunu kabul etmediğini söylemişti. ABD’li kaynaklara göre Beyaz Saray içinde savaşın gidişatı konusunda danışmanlar arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. ABD ve İsrail’den bazı kaynaklar, savaşın en az üç hafta daha sürebileceğini öne sürerken, uluslararası toplumda çatışmanın bölgesel ve küresel sonuçlarına ilişkin endişeler giderek artıyor.





