Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumsal, siyasi ve ekonomik yaşamdaki yerine ve haklarına dikkat çekmek için her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. Bu günün kökeni, 1908 yılında New York’ta kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı talebiyle yaptıkları eylemlere dayanmaktadır.

Dünya Kadınlar Günü fikrini ilk olarak 1910 yılında Alman sosyalist Clara Zetkin ortaya atmıştır. Zetkin, Kopenhag’da toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda her yıl bir Kadınlar Günü düzenlenmesini önermiş ve bu öneri 17 ülkeden 100 kadın tarafından kabul edilmiştir.

İlk uluslararası Kadınlar Günü etkinlikleri 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl, New York’ta bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 140 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. Bu olay, kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verilen mücadeleyi güçlendirmiştir.

Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart olarak belirlenmesi ise, 1917 yılında Rusya’da kadınların ekmek ve barış isteyerek yaptıkları grevlerin Çarlık rejimini devirmesine ve kadınlara oy hakkı tanınmasına yol açmasından kaynaklanmaktadır. Bu grevler, Jülyen takvimine göre 23 Şubat’ta başlamış, Miladi takvime göre ise 8 Mart’a denk gelmiştir.

Dünya Kadınlar Günü, 1921 yılında Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda resmen 8 Mart olarak kabul edilmiştir. Bu günden sonra, pek çok ülkede kadınlar, eşitlik, özgürlük, adalet ve barış için sokaklara çıkmıştır.

Dünya Kadınlar Günü, 1975 yılında Birleşmiş Milletler tarafından da tanınmış ve resmi bir gün haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler, her yıl için farklı bir tema belirlemeye başlamıştır. 2024 yılı için belirlenen tema, "Kadınların Liderliği: Eşit Bir Gelecek İçin Covid-19 Dünyasında" şeklindedir.

Dünya Kadınlar Günü, bugün kadınların toplumdaki başarılarını kutladığı, haklarını savunduğu ve dayanışma gösterdiği bir gündür. Kadınlar Günü, aynı zamanda kadınların karşılaştığı zorluklara, ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadele ettiği bir gündür. Kadınlar Günü, kadınların seslerini duyurduğu, taleplerini dile getirdiği ve geleceği şekillendirdiği bir gündür.

Editör: Özlem Çimen Durmaz