Adaylık dosyasını Cumhuriyet Halk Partisi Efes Selçuk İlçe Başkanlığı’na veren, adı önce İzmir Büyükşehir Belediyesi için sonra Konak Belediyesi için geçen ancak Konak için belediye başkan adaylığını kabul etmeyen Filiz Başkan; “Efes Selçuk’tan Asla Vazgeçmem” kararıyla ve partisinin MYK ile PM onayıyla CHP Efes Selçuk Belediye Başkan adayı olarak belirlendi.  

Belediye Hizmet Binası önünde emekçiler tarafından alkışlarla karşılanan Filiz Başkan, duygu yüklü konuşma yaparak; “Bugün daha iyi anladım ki, Neden Efes Selçuk’tan vazgeçmediğimin kanıtısınız. Çok teşekkür ederim” dedi. 

Bu emek sizindir

Belediye çalışanları tarafından çiçeklerle karşılanan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yaptığı konuşmada; “Beş yıldır zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemden geçerken sizin ilmek ilmek yaptığınız tüm çalışmalarınız, bütün emekleriniz ilk defa Efes Selçuk’tan bir ismin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak düşünülmesini sağladı. Bu emek sizindir. Efes Selçuk’un aslında ne kadar güçlü olduğunu sizler bizlerin yaptığı işlerin de ne kadar kıymetli olduğunu aslında sizler kanıtladınız. Yürekten hepinizi alkışlıyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye emekçilerinin hakkını her zaman göz önünde bulundurduklarına dikkat çeken Başkan Ceritoğlu Sengel; “Biz kocaman bir aileyiz. O büyük ailede hepimizin derdi alın terinin karşılığı. İşte bunun için zaten vazgeçmiyoruz. Sizleri ikramiyelerinizden vazgeçin diye imzalara mahkûm etmemek için, sizlere dört ay beş ay maaş verilmediğinde elinize çocuğunuzun isteğini alamayacak pozisyona getirmemek için sizlere sahip çıkmak, sizi ‘bendensin’ ‘değilsin’ diye işinizden etmemek için Efes Selçuk’tan ve Efes Selçuk Belediyesi’nin emekçilerinden vazgeçmiyorum. İyi ki varsınız, hepinize sonsuz teşekkür ederim” dedi.

Efes Selçuk’ta geçtiğimiz yılda birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını aktaran Başkan Ceritoğlu Sengel, özellikle altyapı ve sosyal projelere ağırlık verdiklerinin altını çizdi. 

Geçtiğimiz 5 yıl boyunca “Alt Yapıdan Üst Yapıya Yaşanabilir bir Efes Selçuk” şiarıyla hareket ettiklerini belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, hayata geçirdikleri 50 projeye şu şekilde değindi:

5 hedef 50 proje yolunda 5 yıl 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK – Alt Yapıdan Üst Yapıya Yaşanabilir bir Efes Selçuk 

-Pamucak Rekreasyon Alanı’nda çalışmaların başlaması 
Uzun yıllar moloz dökme alanı olarak kullanılan proje alanı sosyal donatı olarak Efes Selçuk’a kazandırıldı. Alanda 1 km uzunluğunda yürüyüş yolu yapıldı ve 400 ağaç dikildi. Proje kente yeşil alan kazandırılması açısından önemli. 

-Alt yapısı biten yollarda kendi kaynaklarımızla 200 bin metrekare yol yapıldı. 

-Alt yapısı biten yollarda 200 bin metrekare yol yapıldı. 

-Köylerde üretim yolu yapımı

Yapılan üretim yolu düzenlemeleri ile toz kaynaklı oluşan hastalık ve zararlıların önüne geçilmesi, popülasyonlarının azalması sağlanıyor.

-Efes Alt Kapı Çarşı Yenileme

Kent turizmi açısından önemli bir alan olan Efes Alt Kapı çarşısı yarım asır sonra yenilendi.

-Uğur Mumcu Sevgi Yolu’nun yenilenmesi

Üzerinde Efes Müzesi’nin de bulunması nedeniyle kentimizin önemli turizm asklarından biri olan Uğur Mumcu Sevgi Yolu’nu yeniledik. 

-Kent genelinde çocuk parklarının yapılması ve düzenlenmesi 

-Çarşı genelinde ve parklarda aydınlatma çalışması 

-Dernekler Köyü Açılış  

SOSYAL POLİTİKALAR – Tüm değerleriyle birlikte paylaşan Efes Selçuk 

-Efeslim Kart Projesi- “Dar Gelirliye Destek, Esnafa Can Suyu, Çevreye Dost, Eğitime Katkı” (Ödüllü proje)

Efeslim Kart Projesi sosyal belediyeciliğe yeni bir anlayış getirdi. Proje kapsamında İhtiyaç sahiplerine verilen Efeslim Kart ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar yardım paketleriyle, yemek kaplarıyla inciltilmiyor. 

-Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması

Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması kentte yaşayan hamile kadınlardan bebeklere, okula giden çocukların beslenme çantalarına kadar uzanan bir iyilik hareketinin adıdır. 

-İftar Kart Projesi (2021- 2022- 2023 yıllarının Ramazan aylarında) 

Ramazan aylarında ihtiyaç sahiplerinin kartlarına yüklenen tutarlarla dayanışmamızı büyütürken kent esnafına da destek olduk. 

-Projeden farklı dönemlerde 1622 çocuk yararlandı. 

-Belevi Şen Çocuk Atölyesi’nin açılması 

Belevi’de atıl olarak bulunan bir alanı Belevi Şen Çocuk Atölyesi’nde Belevi’de yaşayan 36- 60 aylık çocuklar eğlenceli ve verimli etkinliklerle vakit geçiriyor. Belevi’de aileler mutlu, çocuklar mutlu.

-Efesli Bebeler Projesi 

0-2 yaş arası bebeklere bez ve mama desteği sağlanan proje. 
bedellerini karşılıyoruz. 

-Üniversite öğrencileri için “İlk Cep Harçlığı” Projesi

Yükseköğrenime ilk kez başlayan öğrencilerimize ilk cep harçlığı ile destek olduk.
Efes Selçuk Belediyesi kendi tarlasında ürettiği buğdaylardan yapılan ekmekleri yurttaşlarla paylaştı. 

-Kara Kış Halk Ekmek Dayanışması

Vatandaşlarımızın ekmek bağışlarıyla halkımıza 15.930 adet ekmek ulaştırdık

-Kadınlara istihdam sağlanması amacıyla Çamaşırhane Projesi’nin hayata geçmesi

14 Mayıs Mahallesi’nde atıl olarak bulunan bir yapıyı değerlendirerek Çamaşırhane olarak kullanmaya başladık. Büyük işletmelerin (otel, restoran gibi) ve belediye işletmelerimizin çamaşırlarını yıkıyoruz. Ayrıca Çamaşırhane ile kadın istihdamına da katkı sunuyoruz. 

KÜLTÜR SANAT VE SPOR – Tarihiyle yaşayan çağdaş kent Efes Selçuk

Pamucak’ta Gezgin Fest, What A Fest, Keçifest ile 100 binlerce ziyaretçinin Efes Selçuk’a gelmesi ve yerel ekonomiye katkı sağlanması 

Pamucak Sahili’nde düzenlenen festivallerle Pamucak Sahili’ni ve Efes Selçuk’u tüm Türkiye’ye tanıttık. Kent ekonomisine, esnafa katkı sağladık. 

Kentimizde faaliyet gösteren spor kulüplerine ve okul takımlarına 952.235.30 TL ayni destek, 175.800 TL maddi destek verdik.

YEREL KALKINMA – Ürettikçe kazanan marka kent Efes Selçuk

-Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün kurulması (Ödüllü Proje)

Proje kapsamında çocuklar, gençler, kadınlar ve üreticiler için eğitimlerin ve farkındalık söyleşilerinin düzenlendiği Toprak Okulu, 685 çeşit atalık tohumun muhafaza edildiği Tohum Merkezi, uygulamaların yapıldığı plantasyon alanları yer almaktadır. 

Efes Tarlası Yaşam Köyü, iş dünyasının en prestijli iş ödüllerinden biri olduğu kabul edilen Sürdürülebilir İş Ödülleri 2023’te Sosyal Etki– İnsan Odaklı Proje kategorisinde ödül aldı.

İkinci Yüzyıl Derneği tarafından verilen İkinci Yüzyıl Yerel Yönetimler Proje Ödülleri’nde ödüle layık görüldü.  

-Şirince dünyanın en iyi turizm köyü ödülünü aldı. 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından başlatılan En İyi Turizm Köyü 2023 Yılı girişimi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Efes Selçuk Belediyesi’nin yerel paydaşlarla ortak hazırladığı dosya ile yapılan başvuru sonucu Şirince, 60 ülkeden 260’ın üzerinde köy arasından “En İyi Turizm Köyü” ağına seçildi. 

-Kooperatiflere ve kadın üreticilere destek olmak amacıyla Efes Tarlası Bakkalı açılması

Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren kooperatif ürünlerinin yanı sıra, kentli kadınların ürettiği reçel, erişte, turşu gibi ev yapımı gıda ürünleri de Efes Tarlası Bakkalı’nda yoğun ilgi görüyor

-Yeşil atıklardan üretilen 620 ton kompost gübrenin üreticilere verilmesi 

-Köylere ve kent merkezinde salça makinası götürülmesi 

Efes Selçuk’ta kış hazırlıkları içerisinde önemli bir yer tutan salça yapımını kolaylaştırmak için belirlenen takvim doğrultusunda yaz aylarında kent merkezinde yer alan mahallerimize ve köylerimize salça makinası götürerek ailelerin salça yapımını kolaylaştırdık.

Editör: Duygu Kaya