AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 29 maddelik kanun teklifi, orman kadastrosu nedeniyle mülkiyet ihtilafı yaşayan taşınmaz sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Orman kadastrosu çalışmalarında tapuları “Devlet Ormanı” olarak sınırlandırılan veya kadastro tespitlerinde davalı olan yaklaşık 80 bin taşınmazın mülkiyet sorununu ele alan teklif, tapu sorunu yaşayan toplam 3 milyon vatandaşın haklarının korunmasını amaçlıyor.

TAPU SORUNU YAŞAYAN 3 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK TEKLİF MECLİS'TE

Sabah'ın haberine göre, kanun teklifi orman kadastrosu çalışmaları sonucunda tapularına "devlet ormanı" şerhi konulan veya kadastro tespitleri davalık olan yaklaşık 80 bin taşınmazı ilgilendiriyor. Toplam 120 bin hektarlık alanı kapsayan düzenlemenin 3 milyona yakın vatandaşı etkileyeceği belirtiliyor.

49 bin parselin halihazırda davalık olduğu, 31 bin parsel için ise dava açılmasının beklendiği bu süreçte, devletin faiz, yargılama gideri ve tazminat gibi kalemlerle oluşacak toplam 516 milyar liralık bir mali yükten kurtulmasını hedefleniyor.

Düzenleme yasalaşırsa, belirli şartları taşıyan mevcut tapu kayıtları bedelsiz olarak geçerli kabul edilecek ve tapu kütüklerindeki orman şerhleri silinecek. Daha önce iptal edilen taşınmazlar ise hak sahiplerine iade edilecek.
Ormandan çevrilen araziler için ödeme süresi uzatılıyor Ormandan çevrilen araziler için ödeme süresi uzatılıyor

Buna karşılık, söz konusu alanlardan az olmamak kaydıyla Orman Genel Müdürlüğü’ne ağaçlandırılmak üzere yeni sahalar tahsis edilecek. Ayrıca Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı Mahallesi ve benzer sorunların yaşandığı bölgelerde yeniden 2B uygulamasının önü açılacak.

HOBİ BAHÇELERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLERE KISITLAMA

Teklifte tarım alanlarını ilgilendiren sert önlemler de yer alıyor. Buna göre, hobi bahçelerine elektrik, su ve doğalgaz aboneliği verilmesi yasaklanacak.

Alkollü içki satışına yönelik yeni düzenlemelerin yanı sıra, şeker pancarı üretiminde "sözleşmeli üretim" şartı getirilecek.

AOÇ VE DSİ ARAZİLERİ

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazileri için özel bir madde hazırlanırken, çiftlik adına tescilli tüm taşınmazlara bina ve arazi vergisi muafiyeti getirilmesini öngörüyor.

Öte yandan DSİ'ye ait hisseli taşınmazların imar planı içinde 400 metrekareyi, dışında ise 4 bin metrekareyi aşmayan kısımlarının hissedarlarına rayiç bedelle doğrudan satılmasına imkan tanınacak.

KARBON YUTAK ORMANLARI KURULACAK

Küresel iklim değişikliği ve AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na uyum gerekçesiyle, Orman Genel Müdürlüğü’ne "karbon yutak ormanları" kurma yetkisi verilecek.

İlber Ortaylı’nın cenaze programı açıklandı
İlber Ortaylı’nın cenaze programı açıklandı
İçeriği Görüntüle

Böylece özel sektörün ihtiyaç duyacağı karbon kredilerinin yerli kaynaklardan karşılanması hedefleniyor. Ayrıca DSİ mülkiyetindeki yaklaşık 50 bin kilometrelik servis yolu ile taşkın koruma tesislerindeki yolların ulaşım, bisiklet yolu ve rekreasyon alanı olarak kullanılmasına izin verilecek.

Özellikle yaz aylarında yaşanan boğulma vakalarına karşı, sulama kanallarının etrafına bariyer veya çit yapma sorumluluğu belediyelere veya ilgili il özel idarelerine devrediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ