İz Gazete’nin, kuruluş günü olan 21 Ocak’ta verdiği ‘İz Bırakanlar Ödülleri’nin 2022 yılındaki sahipleri belirlendi. Bu yıl verilecek ödüllere; ‘Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar’ kategorisi ile İzmir merkezli olan Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD) Özel Ödülü de eklendi.

İzmir’in toplumsal değerlerine güncel bir hafıza olmak ve bu değerlerin altının tekrar tekrar çizilmesi amacıyla başlatılan İz Bırakanlar Ödülleri, Cumartesi saat 18.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki törenle sahiplerine takdim edilecek.

Gazeteci Özlem Gürses’in sunacağı ödül töreninin ardından sanatçı Metin Uca, ‘Bunu Mu Demek İstedim?’ isimli tek kişilik komedi oyunuyla İz Gazete okurlarının karşısına çıkacak.

Törene siyaset, ekonomi, sivil toplum, medya, spor, kültür sanat camiasından ve İz Gazete okurlarından oluşan yoğun bir katılımın olması bekleniyor.

kılıçdaroğlu

İLK ÖDÜL HELALLEŞMEYE

Ödülleri belirleyen Danışma Kurulu’na göre 2022 yılının ilk iz bırakanı; Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi amacıyla 6’lı Masa’nın kurulmasına öncü olan, öte yandan son yıllarda giderek derinleşen siyasi kutuplaşmaya karşı toplumsal barışı sağlamak için ‘helalleşme’ çağrısı yapan CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 

asbest gemi

ASBESTLİ GEMİ MÜCADELESİ!

Geçtiğimiz yıl İzmir’de gündemden düşmeyen konulardan biri, içerisinde tonlarca asbest barındıran Nae Sao Paulo dev uçak gemisinin Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde sökülecek olmasıydı. Ancak aralarında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK, KESK, sendikalar, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve çevre platformlarının olduğu ‘İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu’nun mücadelesiyle zehir yüklü ölüm gemisi İzmir’e giremeden geri dönmek zorunda kalmıştı. Yürüttüğü çalışmalar ve kentin her bölgesinde yarattığı eylemlilik nedeniyle İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu da bu yıl İz Bırakanlar Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödül ise 26 Ağustos 2022’de vefat eden; bilim ve siyaset dünyasına önemli hizmetleriyle anılan İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı anısını verilecek.

tmmob

HEPİMİZ GEZİ’DEYDİK

2022 yılında Gezi Davası’nda yaşanan hukuk garabetine karşı ‘Adalet Nöbeti’ başlatan ve aylardır bu nöbeti sürdüren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de İz Bırakanlar Ödülü’ne layık görüldü. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 250 günü aşkın süredir Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin önünde sürdürdüğü Adalet Nöbeti ile toplumun farklı kesimlerinden binlerce yurttaşı bir araya getirdi. Aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası Onur Kurulu üyesi Tayfun Kahraman, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay’ın da bulunduğu 8 kişi için adalet talep edilen nöbetlerde; “Hepimiz Gezi’deydik” gerçeğine defalarca vurgu yapıldı.

dilek gappi-1

İZMİR BASININA MİRAS

Geçtiğimiz yıl İzmir’in medya sektörü için çok önemli bir adım atılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle hayata geçirilen; içinde konferans salonu, televizyon stüdyosu, serbest gazeteciler için çalışma alanları, Uluslararası Medya İletişim Ofisi, eğitim laboratuvarları, kütüphane ve çalışma ofislerinin bulunduğu Uluslararası Basın Merkezi açılmıştı. İzmir’i dünyaya bağlayacak ve başta genç gazetecilere olmak üzere tüm meslek mensuplarına çağın gerekliliklerine uygun bir alan açılması için hayata geçirilen bu proje adına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu İz Bırakanlar Ödülü’ne layık görüldü.

kültür sanat

KÜLTÜR SANATA KATKI

İzmir Karşıyaka’da doğup büyüyen, yaptığı gazeteciliğin yanı sıra yazarlığıyla da Türkiye’ye ismini duyuran Yazar Barış İnce de Danışma Kurulu tarafından ödüllendirildi. Pek çok gazetecilik ve edebiyat başarı ödülü bulunan, edebiyat dergilerinin kuruluşunda yer alan, Çelişki, Sarsıntı, Kıyıdaki Çocuklar ve Köksüzler romanlarını yazan, romanlarında İzmir’i de motif olarak kullanan, İzmir’de çektiği Kabuğu Kırmak belgeseli ile içe kapalı toplumsal kesimlerin yaşamını ‘midye dolma’ üzerinden anlatan Barış İnce, kültür sanat alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldü.

100yıl

100’ÜNCÜ YILIN İZİ KALDI

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nde ise Danışma Kurulu, ilk ödül sahibi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni belirledi. Ödülün gerekçesi; İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı kapsamında düzenlenen ve Türkiye çapında ses getiren etkinlikler olarak ifade edildi.

serdar sandal

DEPREMZEDELERLE DAYANIŞMA

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nde ikinci ödül; 30 Ekim 2020 tarihinde 117 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan İzmir Depremi’nin ardından önemli dayanışma çalışmalarına imza atan, depremzedelerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek için projeler üreten, depremzedelerin sesini her platformda duyuran Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a verilecek. 

halil arda

NÜKLEERİN İZİ KALMASIN DİYE!

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nde üçüncü ödül; İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atık alanının temizlenmesi için eylemler yapan, yaşanan mağduriyetleri ve tehlikeyi tüm Türkiye’ye duyuran, alanın temizlenmesi için kurumları harekete geçirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya takdim edilecek. Halil Arda, ayrıca ilçedeki sosyal projelerle de adından sıkça söz ettiriyor.

seferihisar bld başkanı

KÜLTÜR TURİZM VE BARIŞ ROTASI

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nde dördüncü ödül; 12 kenti kültür, turizm ve barış rotası üzerinden bir araya getirerek partner şehirlerin iş birliklerini geliştirip ulusal ve uluslararası alanda görünürlük sağlamalarına olanak sağlayan İon Kentler Birliği Projesi kapsamındaki öncülüğü nedeniyle Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’e verilecek.

fatih gürbüz

ÇOCUK VE EĞİTİM DESTEK ÖDÜLÜ

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nde beşinci ödül ise; mülkiyeti belediyeye ait olan 70 dönümlük araziyi Bilimler Köyü kurulması için tahsis eden, köylerdeki okullara yeni derslikler ve kütüphaneler kazandıran, köy okullarındaki dezavantajlı öğrencilere ulaşım, kırtasiye ve eğitim setleri desteği veren, kendi kaynaklarıyla bin 250 metrekarelik alanda çocukların kültürel eğitim alabildiği ve aynı zamanda ilçede Atatürk adını taşıyan ilk yapı olma özelliğini taşıyan Atatürk Sosyal Yaşam Merkezi’ni inşa eden, Çocuk Belediyesi kurulmasını sağlayan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e verilecek.

YEREL MEDYANIN İZİ BÜYÜSÜN

YEREL MEDYANIN İZİ BÜYÜSÜN

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) İz Bırakanlar Özel Ödülleri’ne ise Halktv’de yaptığı haber programlarında yerel gazete manşetlerine yer vererek yerel basına anlamlı bir destek sunan Gazeteci İsmail Küçükkaya ile ‘dokuz8AKADEMİ’ ve ‘Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu’ gibi önemli projelere imza atan dijital haber platformu dokuz8HABER layık görüldü.

dokuzsekiz akademi