Ekonomist Peter Schiff, yeni bir ekonomik krize doğru gidildiğini ve bu kez krizin doğrudan ABD'yi hedef alacağını öngördü.
Altın ve gümüş üst üste rekor kırmaya devam ederken Bloomberg’in haberine göre; Schiff yeni bir ekonomik krize doğru gidildiğini ve hedefinin ABD olduğunu öne sürdü.
Fox Business yayınında konuşan Schiff şunları söyledi:
“ABD doları ve kamu borcu kriziyle karşı karşıyayız. Merkez bankaları para birimlerini desteklemek için altın alıyor. Dolarlardan ve hazine tahvillerinden kurtuluyorlar. 2008 mali krizini okul pikniği gibi gösterecek bir ekonomik krize doğru gidiyoruz.”
“DOLARIN YERİNİ ALTIN ALACAK”
Doların yerini altının alacağını iddia eden Schiff sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyaya bağımlıyız. Üretmediğimiz malları bize onlar sağlıyor. Biriktiremediğimiz parayı bize onlar borç veriyor. Trump olayı tersine çevirdi. Dünya ekonomisi bizim sayemizde değil, bizim ekonomimiz dünya sayesinde işliyor. ABD dolarının rezerv para birimi statüsüne dayanan, işlevsiz bir tüketici odaklı ekonomimiz var ve dünya şimdi ABD’nin altından halıyı çekiyor. Dolar çökecek. Doların yerini altın alacak."
PETER DAVİD SCHİFF KİMDİR?
Peter David Schiff, 23 Mart 1963’te New Haven, Connecticut, ABD’de doğdu. Orta sınıf bir Yahudi ailenin çocuğu olan Schiff’in babası Irwin Schiff, ünlü bir vergi protestocusuydu ve ABD vergi sistemine olan karşıtlığıyla tanınıyordu. Babasının finansal ve politik görüşleri, Peter Schiff’in ekonomik düşüncelerinde büyük bir etkiye sahip oldu.
Eğitim hayatına Valley Christian High School’da başladıktan sonra University of California, Berkeley’de eğitimine devam etti. 1987 yılında Haas İşletme Okulu’ndan İşletme Lisans (BS) derecesi alarak mezun oldu.
2008 FİNANSAL KRİZİNİ ÖNGÖRMESİ VE DR. DOOM LAKABI
Peter Schiff, 2007-2008 Küresel Finansal Krizi’ni öngören isimlerden biridir. ABD’de gayrimenkul piyasasının aşırı derecede şişirildiğini ve bir çöküş yaşanacağını önceden tahmin etmiştir. Onun bu uyarıları başta göz ardı edilse de kriz patlak verdiğinde Schiff haklı çıkmıştır.
Bu tahminleri nedeniyle “Dr. Doom” (Kıyamet Doktoru) lakabıyla anılmaya başlamıştır. Ancak Schiff, 2008 krizinden sonra önerdiği yatırımların çoğunun beklenildiği kadar büyük kazanç getirmemesi nedeniyle eleştirilmiştir.




