2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen şair Metin Altıok anısına düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi ‘Hayattayız Nihayet’ kitabıyla 28 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak oldu. Bu yıl 15’inci kez düzenlenen ödül yarışmasının töreni Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) gerçekleşti. Doğan Hızlan başkanlığındaki seçici kurul, Hilmi Yavuz, Eray Canberk, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan ve Haydar Ergülen’den oluştu.
‘ŞAİRİMİZİ KUTLUYORUZ’
Seçici Kurul, ödülün Çomak’a verilmesindeki gerekçeyi şu sözlerle anlattı: “İnsanın ölümcül bir yalnızlık, ‘bir hafıza kaybı’ içinde çürüdüğü; doğanın yıkıcı bir sevgisizlikte can çekiştiği, toplumun, korku ve şiddetten başka bir geleceğinin kalmadığı bir dünyada, 28 yıldır bu dünyanın içinde yaşamadığı halde, olağanüstü bir şiirle, pürüzsüz bir dil ve derinlikle, emekle, aşkla, özgürlük tutkusuyla, barış hayaliyle dünyayı ve insanı yeniden kurduğu için, 15. Metin Altıok Şiir Ödülü, İlhan Sami Çomak’ın “Hayattayız Nihayet” kitabına oybirliğiyle sunulmuştur. Şairimizi kutluyoruz”
‘Hayattayız Nihayet’ kitabıyla ödüle layık görülen Çomak’ın ödülünü ise cezaevinde olması nedeniyle anne ve babası aldı. Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen törende Metin Altıok’un belgeselinin gösterimi de gerçekleştirildi.
‘ÖĞRETMEN ONAYI DEMEK’
Çomak’ın vasisi İpek Özel, “İlhan’ın ne kadar heyecanlı olduğunu anlatamam, şüphesiz aldığı ilk ödül değil, pek çok ödül aldı. Ancak aldığı ödüller içinden en özeli, ona en çok heyecan veren ödül budur” ifadelerini kullandı. Çomak’ın Metin Altıok’un yıllar önce Bingöl’de öğrencisini olduğunu belirten Özel, “Ödül onun için öğretmenin onayını almak anlamına geliyor” dedi.
‘HAKSIZLIKLARA RAĞMEN..’
Önceki dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 25-26 dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise Çomak’ın ödül almasına ilişkin, “Yaşadığı haksızlıklara rağmen insan sevgisini, insana olan inancını, yaşama sevincini hiç kaybetmeyen ve inceliğini şiire dokuyan şairimizi kutluyorum” dedi.
Altıok ayrıca, Metin Altıok Şiir Yarışması ödülleri için ödül heykelciği hazırlayan heykeltıraş Ömer Yavuz’a da teşekkür etti. Tören için birçok siyasi ismin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de mesaj gönderdi, tebriklerini iletti. Ödül töreni Tuna Kiremitçi ve Elif Nayman’ın dinletisiyle son buldu.
‘EN DEĞERLİ HEDİYE’
İlhan Sami Çomak’ın cezaevinden gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi:
“Sevgili dostlar, 15. Metin Altıok Şiir Ödülü’ne layık görülmem benim için tarif edilmez bir onur payesi. Ben bir zamanların karlı Bingöl’ünde, Metin Hoca’nın ayak izlerine basa basa yürüyen bir öğrencisi olarak, ödülün, şiirin gücünün, şiirin sınır tanımazlığının ve iyiliğinin, kalbinin bu çorak diyarda da kararlı şekilde attığının kanıtı olarak görülmesini isterim. Bu uzun mahpuslukta Metin Hoca’nın, görseydi, gururlanıp sevineceği şekilde adaletsizliğin taktığı çelmeyi önemsemeden, belki de adaletsizliği aşmak için tüm zorluklara rağmen durmadan şiire ve onda gizli hayata çalıştım. Ve bundan olsa gerek, yıllar yıllar sonra bu ödülle Hocam bir şey yaptı; eli başımda, sevgiyle şöyle bir karıştırdı saçlarımı. Ne mutlu bana. Ödülün bana hak tanıdığı başka bir şey daha olsa gerek; Şairlik. Artık layıkıyla ve kendime güvenerek şair kimliğini taşıyıp kullanabilirim sanırım. Metin Altıok’un şiir dersinden böyle bir mezuniyet, zamanın bana verdiği en değerli hediye kesinlikle.”
İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?
1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı.
Çomak, ‘PKK adına orman yakma’ ve ‘Bölücü faaliyette bulunma’ suçlamalarıyla tutuklandı ve davası altı yıl sürdü.
Orman yakmak suçlaması düşerken, 2000 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından PKK'ya üye olmak; molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde silahlı çatışmaya girmek; karakola saldırı gibi eylemlere katılmakla suçlanarak müebbet hapse mahkûm edildi.
Çomak’a verilen ceza Yargıtay tarafından yine 2000 yılında onandı.
Çomak 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu ve DGM’de askeri hâkim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.
AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014’te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkûm oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.
İlhan Sami Çomak 28 yıldır cezaevinde ve 28 yıldır düzyazı ve şiirlerini yazmaya devam ediyor.