İzmir'in gezilecek yerleri say say bitmiyor. Bu yerlerden biri de tarihi Foça Kalesi. Foça Kalesi, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

13. yüzyılda Ceneviz Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Foça Kalesi, Cenevizliler tarafından yeniden inşa edildi. 14. yüzyılda Osmanlı şehzadesi Şehzade Halil kaçırılarak kalede alıkonulmuştur. Sur, şehrin ilhak edilmesinin ardından 1538-1539 yılları arasında Osmanlılar tarafından onarılmıştır ve bu dönemde kuleler eklenmiştir.

Kale yarımadanın üzerinde uzanmaktadır ve kulelerinin biri Athena tapınağının en kuzey ucunu; diğeri topluca Beşkapılar olarak bilinen beş kapı ise güneybatı ucunu işaret etmektedir. Beşkapılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kayıkhane olarak kullanılmıştır.

Foça Kalesi 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir.

Foça Kalesi'ne nasıl gidilir?

Foça Kalesi, İzmir'e yaklaşık 55 km uzaklıktadır. İzmir’den gelecek ziyaretçiler, İZBAN treninin Hatundere istasyonunda indikten sonra, Foça-Hatundere arası hizmet sunan ESHOT otobüsleri ile ilçeye ulaşabilirler.

Editör: Özlem Çimen Durmaz