İzmir'in köyleri doğal güzellikleri, denize yakınlığı ve sakinliği ile ziyaretçilerin gözdesi oluyor.

Karaburun köy yerleşimlerinin en önemli özelliği; denizden bakıldığı zaman kolay kolay görülmeyecek yamaçlara kurulmuş olmalarıdır. Bunun nedeni köylerin ilk kurulduğu dönemlerde, denizden gelebilecek korsan saldırılarına karşı köyleri koruyabilmektedir. 19. Yüzyılda kurulan köyler ise denizden kolayca görülebilen sahil kesimlerine kurulmuştur. Bu köylerden biri de Karaburun ilçesinde bulunan Ambarseki Köyü.

Ambarseki Köyü, Karaburun ilçesinin doğusunda bulunuyor. Köyde geçmişte sadece Türklerin yaşadığı düşünülüyor. Çünkü tarihi kayıtlarda yabancılarla ilgili hiçbir kayıt bulunmuyor.

Ambarseki Köyü, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Ambarseki’nin verimli topraklarında nergis yetiştiriciliği, bağcılık ve buna paralel olarak ev şarapçılığı, zeytin ve zeytinyağcılığı yapılıyor.

Aynı zamanda köyde bulunan defne ağaçlarının yaprakları da gelir kapısı. Köyde yılda yaklaşık  30 ton defne yaprağı toplanıyor ve satılıyor.

Köye son zamanlarda artan ilgi nedeniyle köyde ev pansiyonculuğu da gelişmiş durumda.

Köyün harika da bir manzarası var. Özellikle köy kahvesinde oturup körfez manzarasını izleyebilirsiniz.

Bir de sanat atölyesi var

Köydeki en güzel etkinliklerin başında Kavimler Kapısı Sanat atölyesi gelmektedir. Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) kökenli tiyatrocu Şıh Ali Yalçıner’in “Kavimler Kapısı”’ adını verdiği, Ambarseki köyünde kurduğu sanat atölyesi herkesin ilgisini çekmektedir.


Ambarseki Köyü nerede?

Ambarseki Köyü ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunur. Köyün, İzmir merkeze uzaklığı ise 103 kilometredir.

Ambarseki Köyü'ne nasıl gidilir?

Ambarseki Köyü'ne İzmir-Çeşme otoyolu üzerinden Karaburun yoluna girerek gidebilirsiniz. Aynı zamanda 761 numaralı Karaburun-Urla otobüsü de köyden geçmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz