Türkiye'de ilk kez düzenlenen at yarışına ev sahipliği yapan Şirinyer Hipodromu, İzmir'in Buca ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezinin tam ortasında yer alan bu hipodromda günümüzde hala yarışlar yapılıyor. Peki Şirinyer Hipodromu nerededir? Nasıl gidilir?

Şirinyer Hipodromu

Şirinyer Hipodromu, 23 Eylül 1856'da Türkiye'deki ilk at yarışına ev sahipliği yaptı. Hipodrom arazisi 323.674 metrekare alana sahiptir. Ayrıca 155.440 metrekarelik bir alan içerisinde 1281 ahır ile at hastanesi, 100 araçlık otoparkı, gezinti padoklarının bulunduğu arazi ile toplam 479.114 metrekare alana sahiptir.

Şirinyer Hipodromu'nda neler var?

Hipodrom içerisinde; 1756 metre kum pist, 1572 metre çim pist, 1345 metrelik antrenman kum pist, 2 adet tribün binası, Yarış öncesi kan alma binası, 2 adet panoramik restoran, 2 adet bahçe restoran, 1 adet kır kahvesi, bir adet VIP restoran, eyerleme mahalli, 1 adet ot yem deposu, 4 adet gezinti padoku, jokey odası, doping kontrol binası, müdürlük binası, garaj ve atölyeler ile 1000 araçlık otoparkı, çocuk oyun bahçesi ve 3 adet toplam 1100 tonluk sulama havuzları bulunmaktadır.

Özellikle İngiliz Levanten ailelerin; at yarışlarına olan özlem ve sevgileri ile kurulmuş olsa da, 1863 yılında Sultan Abdülaziz’in İzmir Paradiso Hipodromu’nda (Şirinyer Hipodromu) ilk kez yarışları izlemesi ile ülkede popüler hale gelmeye başlamış. Öyle ki Sultan kendi adına dahi yarışlar dahi düzenletirmiş.

Erken dönemde sadece gayrimüslimlerin sporu olarak bilinen at yarışları, Sultan Abdülaziz’in Şirinyer Hipodromu’na gelişi ile beraber Müslüman olan halkın da hem izleyici hem jokey olarak katılmasıyla çok daha geniş kitlelere ulaştı. Ülkede ilk kez at yarışları düzenlediği bilinen Rees ailesi, Şirinyer Hipodromun inşasında da baş aktörlerden biri oldu.

İlk gece yarışı da burada düzenlendi

Pek bilinmese de Türkiye’de gece yarışları yine ilk kez Şirinyer Hipodromu’nda 31 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleşti. Genişçe bir alanın ışıklandırıldığı Şirinyer Hipodromu’ndaki gece koşularına, genellikle kadın ve aileler de katılabiliyor. Özellikle ailelerin çocuklarıyla beraber gelip vakit geçirebileceği çeşitli alanlarının olmasının yanı sıra, yeme içme kültüründe de geniş bir kültüre sahip olan Şirinyer Hipodromu, birçok yaş grubunun keyifli zaman geçirebileceği 2 asırlık bir tesis olarak Buca ilçemizde hala hizmet veriyor.

Şirinyer Hipodromu ziyaret saatleri 

Haftanın en az 2 gününde at yarışlarının düzenlediği Şirinyer Hipodromu’nda ziyaret saatleri zaman zaman değişmekte. Bazı haftalarda 2 gece 3 gündüz koşusu olabiliyor. Yarış bilgilerine TJK'nın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde hipodrom yarış olmayan zamanlarda da halkın kullanımına açık. Dilediğiniz zaman gidip içeride yürüş yapabilir, tesisin diğer imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Şirinyer Hipodromu nerededir? Nasıl gidilir?

Şirinyer Hipodromu, Buca ilçesinin Şirinyer semtinde ve oldukça merkezi bir konumda yer alıyor.

Şirinyer Hipodromu'nun açık adresi şu şekilde:  Akıncılar, Aydın Hatboyu Cd., 35380 Buca/İzmir

Ulaşım: Şirinyer Hipodromu'na ulaşım oldukça kolay. İZBAN'a binip, Şirinyer veya Koşu istasyonlarından birinde inerek kısa bir yürüyüşün ardından Şirinyer Hipodromu'na ulaşabilirsiniz.

Otobüs: 105, 171, 233, 484, 671 ile Buca Akıncılar Koşu otobüs durağı ile 36, 236,418, 465,818, 878 numaralı ESHOT otobüsleriyle Şirinyer Saha durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüşün ardından Şirinyer Hipodromu’na ulaşabilirsiniz. Ayrıca İZBAN ile de Koşu İZBAN durağından 1 dakikalık yürüme mesafesi ile ulaşım kolaylıkla sağlanabilir.

Editör: Tuğkan Üsküp