BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimlerinin 7 haftadan bu yana her çarşamba günü yaptığı, vergide adalet eylemlerine destek için Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması düzenledi. 

SES İzmir 2 Nolu Şube İşyeri Temsilcisi Meltem Toklu, vergide adalet istediklerini ifade ederek, “Biz işçiler, emekçiler, emekliler, hekimler, diş hekimleri, hemşireler, ücretli çalışanlar yüksek enflasyon ve durmak bilmeyen zamlar karşısında her gün daha da yoksullaşıyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor. Enflasyonun altında ezilen ücret artışları dahi cebimize yansımadan vergilerle geri alınıyor. Türkiye’de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkılmaktadır. Vergide adaletin kantarı her gün biraz daha bozulmaktadır” diye konuştu.

Geçim mücadelesi zorlaşıyor

Vergi tarife dilimleri sebebiyle geçim mücadelesinin her gün zorlaştığını kaydeden Toklu, “Vergi tarife dilimleri yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırılmaktadır. Böylece ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden olmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı yetkisini kullansın

Cumhurbaşkanının mevzuat gereğince yüzde 50’ye kadar hakkı olan vergi indirimi sağlaması gerektiğini ifade eden Toklu, “En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli biçimde düşük artırılması sonucunda tüm ücretliler erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladık. Cumhurbaşkanı ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkilidir. Ancak Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2024 yılında da kullanmamış, işçilerin erkenden üst vergi dilime girmesini engellememiştir. Öte yandan ücretlilerin gelir vergisi oranı da oldukça yüksektir. Bu oran yüzde 10 olarak saptanmalıdır. Bu yönde vergi mevzuatı değişikliği yapılmalıdır. Ayrıca, asgari ücret istisnası vergiden indirim değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Patronlara vergi affı, emekçiye vergi zammı

Açıklamaya Toklu yerine devam eden SES İzmir 2 Nolu Şube Sekreteri Fatih Özbilgi, vergi oranlarının zengin için de yoksul için de aynı olduğunun altını çizerek, “Zenginin de fakirin de işçinin de patronun da aynı oranda ödediği ve bu yüzden adaletsiz olan KDV gibi dolaylı vergiler devletin tüm vergi gelirlerinin dörtte üçüne ulaşmış durumda. Herkes bilmektedir ki KDV gibi dolaylı vergiler bir ülkede ne kadar fazlaysa, o ülkede vergi sistemi o kadar adaletsizdir. Bizler ücretimizi almadan peşin gelir vergisi öderken, üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek iken zenginlere, patronlara sürekli olarak vergi afları geliyor” dedi.

Gelirde, vergide, memlekette adalet çağrısı

ASM çalışanlarının başlattığı eylemi desteklediklerini ifade eden Özbilgi açıklamayı şöyle sonlandırdı:

“ASM çalışanlarının kesintisiz bir şekilde vergide adalet için başlattığı süresiz Çarşamba eylemlerini sahipleniyor, bugün biraz daha büyütüyoruz. Gelirde, vergide ve memlekette adalet için bugün bu metinde imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte vergide adalet mücadelemiz sürecektir.  Tüm emeği ile geçinenleri ve ücretlileri bu mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”

Editör: Duygu Kaya