İzmir'in sevilen lezzeti olan enginarlar için hasat zamanı geldi. Hasat edilen enginarlar, kentin dört bir yanında satışa çıktı. Peki enginarla hangi yemekler yapılır. Enginarlı yemek tariflerini sizin için derledik.


Enginarlı bulgur pilavı

Malzemeler:

1 su bardağı siyez bulguru
2 su bardağı et suyu
3 adet Sakız Enginar
2 adet taze soğan
1/2 çay bardağı zeytin yağı
Yarım demet dereotu
Tuz, karabiber

Enginarlı bulgur pilavı tarifi

Enginarları ayıklayıp dörde böldükten sonra 10 dakika limonlu su içinde haşlayıp süzün. Taze soğanı zeytinyağında soteledikten sonra bulguru ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra 2 su bardağı et suyunu ilave ederek kısık ateşte 5 dakika pişirin. Haşlanmış enginarları ve ince kıyılmış dereotunu tencereye ekleyerek karıştırın. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Bulgur suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.

Baklalı enginar

Malzemeler:

6 adet enginar
300 gr yeşil bakla
250 gr iç bakla
2 adet havuç
7 adet yeşil soğan
2 adet limon
Zeytinyağı
2 tatlı kaşığı toz şeker
Dereotu


Baklalı enginar tarifi

Enginarı yarım limon ve 1 su bardağı su ile 10-15 dk pişirin. Havuçları soyup halka halka doğrayın. Baklaların kılçıklarını ayıklayın. Yeşil soğanları ince ince doğrayın. Tavayı ocakta önce ısıtın, sonra 1 su bardağı zeytinyağı ilave edin. Havuçları koyup biraz tuz serperek pişirin ve güzel bir renk almalarını sağlayın.

İç baklayı ilave ederek 1 tatlı kaşığı şeker, tuz ve 1 bardak su koyarak kısık ateşte pişirin. Havuç ve iç baklaları haşlanan enginarların ortasına yerleştirin. Yüksek olmayan yayvan bir tencereye önce enginarları, etrafına da baklaları dizin. Doğranmış yeşil soğanları hem enginarların hem baklaların üzerine serpin. 1 tatlı kaşığı şeker, tuz, yarım su bardağı zeytinyağı, 2 su bardağı su ilave ederek kısık ateşte, lokum gibi olana kadar pişirin. Suyunu tamamen, zeytinyağını kısmen çekmesi önemlidir. Servis tabağına alırken önce altına yeşil baklaları dizin. Üstüne enginarları yerleştirdikten sonra ince kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

Enginar dolması

Malzemeler:

    3 adet enginar (taze, çiçek enginar)

Harcı İçin:

    1 çay bardağıpirinç
    1/4 demet dereotu
    3-4 dal taze soğan
    1 adet soğan
    1 adet limon suyu
    1/4 su bardağı zeytinyağı

    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı yenibahar
    1 çay kaşığı tarçın

Enginarların Kararmaması İçin:

    1 adet taze sıkılmış limon suyu

Pişirmek İçin:

    3 yemek kaşığızeytinyağı
    2 su bardağı su


Enginar Dolması tarifi

-Enginarların saplarını çiçeğe yakın yerden kesin, güzelce yıkayın. Dış yapraklarının bir kısmını koparın. Enginarları yan yatırıp 2 parmak kadarını kesin.

-Ortasından başlayarak birkaç sıra yaprağını çekerek koparın ve göbek kısmında yer alan tüylü kısmı da bir kaşık yardımıyla oyarak temizleyin. Yapraklarını dilediğiniz şekilde seyreltebilirsiniz. Bu şekilde hazırladıktan sonra derin bir kap içinde limonlu suda bekletin.

-İç harcı için gerekli tüm malzemeleri bir kap içinde karıştırın.

-Hazırladığınız iç harç ile enginarları güzelce doldurun. Ara yapraklarına da harçtan koyabilirsiniz. Enginarları tencereye alın. Suyu ve zeytinyağını ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

-Ocağın altını açın ve kaynamaya başlayınca altını kısıp pişmeye bırakın. Yapraklar yumuşayıp, pirinçler piştiğinde ocağı kapatın.

-Tencerede soğumaya bırakın.

-Dolmaları servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirin. Doğranmış dereotu serperek servis edin. Afiyet olsun.

Kuzu etli enginar

Malzemeler:

    4 adet enginar
    300 gr kuşbaşı kuzu eti
    1 limon (enginarların bekleme suyu için)
    1 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 soğan
    1 havuç
    Yarım demet dereotu
    1 yemek kaşığı un
    1/2 (yarım) limon (terbiyesi için)
    Tuz, şeker, sıcak su

Kuzu etli enginar tarifi


-Enginarlar çanak yaprakları kopartılarak temizlenir. Tüyleri çıkartılır. Sert olan yerleri de temizlendikten sonra 2-3 bardak suya 1 limon sıkılarak bir kabın içinde enginarlar 15-20 dk bekletilir. (beyaz olması ve kara suyunun çıkması için).
-Diğer yanda ocaktaki tencerede tereyağı, zeytinyağı karışımında küçük doğranmış soğan, havuç orta ateşte hafif çevrilir.
-Daha sonra etler konulur ve yine orta ateşte 10 dk kadar suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.
-Suyunu çekince içine her biri 4′ e ya da isteğe göre 6 ya 8′ e bölünen enginarlar konulur ( markette satılan yuvarlak temizlenmiş dondurulmuş göbek enginarla da olur. ) ve yaklaşık 2 bardak sıcak su konularak orta ateşte 20-25 dk pişirilir.
-Pişmesine yakın bir kasede 1/2 limonun suyu ve 1 kaşık un biraz su ile çırpılır. Daha sonra yemeğin suyundan 2 kaşık alınıp içine konur ve tekrar çırpılır. Bu karışım yemeğe katılır.
-1-2 dk kaynayınca üzerine ince doğranmış dereotu koyulup ocağın altı kapatılır.


Enginar ve baklalı pilav

Malzemeler:

-4-5 adet sakız enginar
-Enginarları pişirmek için yarım limonun suyu + 1 yemek kaşığı toz şeker + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-300 gram kadar taze iç bakla + baklayı pişirmek için yarım limonun suyu
-1 baş soğan
-1 adet orta boy havuç
-1 su bardağı basmati pirinci (osmancık veya baldo da olur)
- Pilavı pişirmek için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-Yarım yemek kaşığı esmer şeker
-2 su bardağı sıcak su
-Bir avuç ince kıyılmış dereotu
-Tuz

Enginar ve baklalı pilav tarifi


-Enginarları limon ile güzelce ovduktan sonra dört veya sekiz parçaya bölüp üzerine yarım limonun suyunu, 1 yemek kaşığı şekeri ve zeytinyağını ilave edin.
-Yayvan bir tencerede üzerlerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave ederek kapağı kapalı olarak orta ateşte 15-20 dk pişirin.
-Baklaları yarım limonun suyu ve üzerini geçecek kadar suyla 5-6 dk haşlayıp ardından buzlu suya atın bir süre beklettikten sonra kabuklarını soyup kenara alın.
-Pirinçleri tuzlu sıcak suda bir saat kadar bekletip güzelce yıkayın.
-Piyazlık doğranmış soğanları zeytinyağı ile birlikte pilav tenceresinde kavurmaya başlayın.
-Üzerine esmer şekeri (yoksa toz şeker de olur) ilave edip yüksek ateşte sürekli karıştırarak hafif karamelize ettikten sonra küp küp doğranmış havuçları ekleyin, biraz daha kavurun.
-Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip güzelce kavurduktan sonra suyunu ve tuzunu ekleyip kapağı kapalı olarak önce yüksek ateşte fokurdamaya başladıktan sonra en kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin.
-Pişen pilavın üzerine önceden pişirdiğiniz enginar ve baklalar ile dereotu ekleyip bu şekilde pilavı demlenmeye bırakın. Ilık olarak servis edin.

Editör: Özlem Çimen Durmaz