Eğitim Sen, yaklaşan seçim sürecinde Siirt'te bulunan tüm liselerde 12. sınıf öğrencilerine yönelik temel yetenek testi (TYT) deneme sınavı yapılmasına AKP Siirt Belediye Başkan adayı Ekrem Olgaç’ın aracılık ettiği iddiası hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada  "Okullarda siyasi propaganda yapanlar ve buna izin verenler suç işlemekte ve seçim yasaklarını çiğnemektedir. Hukuk kuralları toplumun sadece belli bir kesimi için değil, siyasi iktidar bileşenleri dâhil, herkes için eşit derecede uyulması gereken kurallardır." ifadeleri kullanıldı.

Eğitim Sen tarafından yapılan o açıklama:

31 Mart yerel seçim tarihi yaklaştıkça, kendilerini hukuk kuralları başta olmak üzere, her şeyin üzerinde gören ‘cumhur ittifakı’ adayları, yasak olmasına rağmen okullarda serbestçe siyasi propaganda yapmaya devam etmektedir. Bu durumun son örneği, 19 Mart 2024 tarihinde Siirt’te yaşanmıştır. Siirt'te bulunan tüm liselerde 12. sınıf öğrencilerine yönelik temel yetenek testi (TYT) deneme sınavı yapılmış ve sınavın yapılmasına AKP Siirt Belediye Başkan adayı Ekrem Olgaç’ın aracılık ettiği iddia edilmiştir. Yapılan sınavda kullanılan kitapçığın arka yüzünde, AKP Siirt Belediye Başkan adayı Ekrem Olgaç'ın imzasıyla seçim propagandası amaçlı ifadelerin yer alması bu iddiayı güçlendirmektedir. Sınav kitapçığında yer alan görsele göre bazı okul idarecileri bunun bu şekilde yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, deneme sınavının iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) adına yapılmış olduğunu göstermek için deneme sınavı kitapçıklarına TÜGVA adının yapıştırılmasını önermişlerdir. Bunun üzerine bazı okul idarecileri TÜGVA adını yapıştırmadan, bazıları AKP adayının adının yan tarafına, bazıları ise adayın isminin üzerine TÜGVA etiketini yapıştırarak deneme sınavını gerçekleştirmiştir.
 

Seçim kanunları ve YSK kararlarınca açık şekilde yasaklanmış olmasına rağmen siyasi propaganda amaçlı olarak deneme sınavı yapılmasına izin veren ya da göz yuman il milli eğitim müdürü, ilgili birim yöneticileri ve sınavların yapıldığı okulların idarecileri, eğitim kurumlarında siyasi propaganda yasağına uymayarak suç işlemiştir. 31 Mart yerel seçimleri sürecinde okul duvarlarına afiş ve pankart asma, okul aile birlikleri ile yapılan resmî toplantılarda aday tanıtımı yapılmasının yanı sıra, okullarda öğrenci ve velilere yönelik siyasi propaganda amaçlı yapılan bu tür etkinliklerin hukuk tanımaz şekilde sürdürülmesi kabul edilemez bir durumdur. Türkiye’deki bütün kamu kurumlarında oluğu gibi, eğitim kurumlarında da herhangi bir partinin adayının yazılı ya da sözlü olarak siyasi propaganda yapması yasaktır. Bu açık yasağa rağmen sendikal-siyasal referanslar üzerinden yönetici olan ve iktidarı açıktan destekleyen tutumlar gösteren bazı idareciler, okullarda iktidar partisi adaylarının propagandasınınyapılmasınamizin vererek açıkça suç işlemektedir.Okullarda siyasi propaganda yapanlar ve buna izin verenler suç işlemekte ve seçim yasaklarını çiğnemektedir. Hukuk kuralları toplumun sadece belli bir kesimi için değil, siyasi iktidar bileşenleri dâhil, herkes için eşit derecede uyulması gereken kurallardır. Sendikamız, bizlere ulaşan bilgi ve belgeler doğrultusunda Seçim Kanunu’na aykırı iş ve işlemlerde bulunan kamu görevlileri ile ilgili olarak hukuki hazırlıklara başlamıştır ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaktır. Okullarda siyasi propaganda yapılmasına izin veren ya da göz yuman bütün eğitim yöneticileri hakkında soruşturma açılmalı ve suçu sabit görülenler derhalgörevden alınmalıdır.

Editör: Tuğkan Üsküp