Yerli malı haftası, yerli üretimi ve milli ekonomiyi desteklemeyi amaçlayan bir etkinliktir. Her yıl Aralık ayında okullarda kutlanan bu hafta, dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli malı kullanımını artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Peki, yerli malı haftası nedir? Yerli malı haftası ne zaman kutlanır?
Yerli malı haftası, 1. Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik zorluklar ve yabancı ülkelere para akışını engellemek için ilan edilmiştir. 1923 yılında Atatürk'ün öncülüğünde düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nde, yerli malların üretilip kullanılması ve bağımsızlığın korunması kararı alınmıştı. 12 Aralık 1929'da dönemin Başbakanı İsmet İnönü, TBMM'de ulusal ekonomi ve yerli malı kullanımının önemini vurgulamıştır. 1946 yılından itibaren kutlanmaya başlanan yerli malı haftası, 1983 yılında tutum, yatırım ve türk malları haftası olarak adlandırılmıştır.
Yerli malı haftası boyunca, yerli üretim ve ürünlerle ilgili film, belgesel, animasyon, tiyatro gösterimleri ve sergiler düzenleniyor. Ayrıca, marka, patent ve faydalı model sahibi olma koşulları ile önemi üzerine konferanslar da gerçekleştiriliyor. Etkinliklerle, yerli malı üretim ve kullanımına dair bilincin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması, tasarruflu olma, yerli üretim ve kaynakların etkili kullanımı gibi değerlerin toplum genelinde bir yaşam tarzı haline getirilmesi amaçlanıyor.
Yerli malı haftası ne zaman kutlanıyor?
Yerli malı haftası, her sene 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır.