Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra hem yerli hem yabancı tarafında rezervasyon akışının neredeyse durduğu ve bu durgunluğun mayıs ayı sonuna kadar devam ettiği turizm sektöründe, haziran ayıyla birlikte hareketlilik başladı.

Seçimlerin bitmesi, okulların tatile girecek olması, bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve yabancı turistin gelmeye başlamasıyla turizmci, ilerleyen günlerde otellerde yüksek doluluklar bekliyor.

Ancak turizmcilere göre, talep artmaya başlasa da yüksek enflasyon nedeniyle maliyetlerde yaşanan artış iç turizmde yüzde 100’ü aşan zamlara neden oldu. Bu da yerli turist tarafındaki talebin sınırlı kalmasına neden olacak.

Geçen yıl iki kişilik bir haftalık tatilin ortalama maliyeti 15-20 bin TL'den başlarken, bu yıl iki kişinin yalnızca bir haftalık konaklama bedeli 35 bin TL’den başlıyor. Buna yemek ve ulaşım da eklendiğinde iki kişinin bir haftalık tatilinin 45-50 bin TL’ye çıktığı belirtildi.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “İç turizmdeki fiyatlar otelin yerine, yıldızına göre değişmekle birlikte, iki kişi için 5-6 günlük tatil paketleri 30-35 bin TL’den başlayıp 150 bin liraya kadar çıkıyor. Kültür turları da talep gören paketler arasında. Onlar da 4-5 günlük turlar şeklinde kişi başı 6 bin lira civarında satılıyor” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz