Yaşar Üniversitesi öğrencileri yazılı bir açıklama yaparak, final sınavları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını duyurdu. Sınav tarihleri nedeniyle öğrencilerin barınma sorunu yaşayacağını belirten öğrenciler, online sınav talep etti.

Yapılan açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere ülkemizde 06/02/2023 tarihinde, 11 ilimizi sarsan çok büyük bir deprem meydana gelmiştir ve bu depremden neredeyse tüm öğrenciler doğrudan veya dolaylı etkilenmiştir. Deprem sebebiyle barınacak yeri olmayan binlerce depremzede; KYK yurtları başta olmak üzere TSK yurtları, orduevleri gibi öğrencilerin eğitim-öğretim sebebiyle barındığı yerlere, YÖK kararıyla öğrencileri çıkarmak suretiyle yerleştirilmiştir. Ayrıca deprem sebebiyle ve YÖK kararıyla, uzun bir süre boyunca eğitim ve öğretime online (uzaktan) devam edilmiştir ve bu nedenle aile evlerinden ayrılıp başka bir şehirde; öğrenci evlerinde, özel veya devlet yurtlarında vb. kalarak üniversite okuyan pek çok öğrenci bu kaldıkları yerleri kısmen veya tamemen terk edip ailelelerinin yanına geri dönmüştür. YÖK kararıyla şu an eğitime, öğrencinin isteğine bağlı biçimde hibrit olarak devam edilmektedir. Ayrıca birçok üniversitenin sınav takviminin 2. Tur Cumhurbaşkanı seçim günü civarı ile çakışması sebebiyle YÖK kararıyla sınav takvimleri 1 Haziran ve sonrasına ertelenmiştir.

Öğrencilerin barınma sorunu var

YÖK kararıyla ve güvencesiyle şehir dışında ikamet eden ve eğitime online katılan öğrencilerin yüzyüze yapılacak olan final sınavları için yaklaşık 9-12 gün boyunca İzmir’de barınacak yer bulması ve bunun için gerekli maddiyatı karşılayabilmesi gerekmektedir.

Günümüzde otellerin gecelik fiyatları, bilet fiyatları ve genel ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda gereken maddiyat, öğrencileri ve ailelerini inanılmaz zora sokacaktır ve Yaşar Üniversitesi öğrenciye ekstra yük çıkartarak öğrencilerin eğitim hakkını doğrudan veya dolaylı ihlal etmiş olacaktır.

Birçok öğrenci biletini aldı

Okulumuzda daha önceden belirlenmiş olan sınav takvimine göre plan yapan (başka bir şehirde staj ayarlayan, yurtdışına bilet almış olan vb.) pek çok öğrenci bulunmaktadır.

Değişen yeni Yaşar Üniversitesi sınav takviminde, ertelenerek yüzyüze yapılacak olan final sınavları sebebiyle bu öğrenciler maddi veya manevi mağdur duruma düşecektir. Mazereti olan öğrenciler, eski akademik takvime göre sınavlara girse dahi bile, seçim tarihiyle çakışması sebebiyle bu sefer anayasak hakları olan oy kullanma, oya / sandığa sahip çıkma ve müşahit görevinde bulunma hakları doğrudan veya dolaylı ihlal edilmiş olacaktır.

Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle, öğrenciler olarak Yaşar Üniversitesi bünyesinde belirlenen 2023 Bahar Yarıyılı akademik takvimi içerisinde yer alan tüm final sınavlarının online (uzaktan) olarak yapılmasını istemekteyiz. Sizlerden de bunun için bir aksiyon almanızı ve Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin mağduriyetinin çözülmesini talep etmekteyiz. "

Özlem ÇİMEN DURMAZ

Editör/İzmir haberleri/izgazete.net

Editör: Özlem Çimen Durmaz