Yapay zekâ uzmanları, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenler, yapay zekanın insanlığın yok olmasına yol açabileceği konusunda yayımlanan bir bildiriyi imzaladı. Yapay Zeka Güvenliği Merkezi'nin web sayfasında yayımlanan bildiride, "Yapay zekâ kaynaklı yok olma riskini azaltmak, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerin yanı sıra küresel bir öncelik olmalıdır" ifadesi kullanıldı.

İmzacılar arasında, ChatGPT'yi üreten yapay zekâ şirketi OpenAI CEO'su Sam Altman, Google'ın çatı şirketi Alphabet'in yapay zekâ platformu DeepMind'ın CEO'su Demis Hassabis ve AI güvenlik ve araştırma şirketi Anthropic kurucusu ve CEO'su Dario Amodei de var. 

Sohbet robotları insan beyninin kapasitesini aşabilir

Google'daki görevinden kısa zaman önce istifa eden ve yapay zekâdan kaynaklanan riskler hakkında daha önce de bir uyarı yayımlayan 'yapay zekânın fikir babası' Geoffrey Hinton da yapay zekâya karşı uyarıda bulunulan çağrı bildirisini destekledi.

Hinton, BBC’ye verdiği röportajda “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyerek bu tehlikelerin bazılarının 'çok korkutucu' olduğunu söylemişti. Derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine yaptığı araştırmalarla yapay zekânın bugünkü noktasına ulaşmasında rol oynayan Hinton, chatbot olarak bilinen sohbet robotlarının yakında insan beyninin bilgi kapasitesini aşabileceği öngörüsünde de bulunmuştu.

Yapay zekâ, tüm işlerin çeyreğini yapabilir

Öte yandan, bazı uzmanlar, yapay zekânın insanlığı yok edeceği korkusunun gerçekçi olmadığına ve sistemlerde halihazırda var olan, önyargı gibi sorunlardan dikkatleri uzaklaştığına inanıyor. Goldman Sachs’ın Mart 2023’te yayımladığı bir rapora göre üretici yapay zekâ, günümüzdeki tüm işlerin çeyreğini yapabilir. Otomasyonun yalnızca ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 300 milyon kişinin işini alabileceği düşünülüyor.

Diğer taraftan bazı uzmanlar hâlâ yapay zekânın yapamayacağı işler olduğuna dikkat çekiyor. Bunlar genellikle duygusal zekâ veya yaratıcı düşünme gibi insana özgü özellikler gerektiren işler. (BBC Türkçe)

Editör: Duygu Kaya