Cengiz Aldemir/ANKARA- Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 2012 yılından 2021'in sonuna kadarki dönemi kapsayan son 10 yılda toplam 27 bin 150 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 226 bin 845 hektar alan zarar gördü. Yangınla kaybolan ormanların yüzde 65'i 2021'de yandı.

EN DÜŞÜK YANGIN 2 BİN 149 İLE 2014'DE GÖRÜLDÜ 

Konuyla ilgili İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, resmi rakamlara göre son 10 yıllık dönemde en yüksek yangın sayısının 3 bin 755 ile 2013'te meydana geldiğini, en düşük yangın sayısının ise 2 bin 149 ile 2014'te görüldüğü bilgisini paylaştı.

YANGINA DAYANIKLI AĞAÇ ŞERİTLER OLMALI 

Türkiye'nin orman varlığının büyük bölümünü oluşturan ve çabuk tutuşan Kızılçam ormanlarından oluştuğuna dikkat çeken Serter, ormanların yangından korunması için, yangına dayanıklı ağaç şeritleriyle kuşatılması ve orman idaresinin teknik donanım kadar hızlı müdahale kabiliyeti edinmesinin şart olduğunu söyledi. 

HIZLI MÜDAHALE ÖNEMLİ

Orman yangınlarının önlenmesinde hızlı müdahalenin önemine vurgu yapan CHP'li Serter, "Yangın uçaklarının, helikopterlerin sağlanması, yer ve yangının durumuna göre kullanılmak üzere çeşitli lojistik desteğin yapılması gerektiğini genel tedbirler arasında saymakla birlikte 'hızlı müdahale'nin yangının büyümesinin önüne geçme ve kontrol altına almada kilit öneme sahiptir. Ayrıca orman yangınına ilk müdahale edecek ekiplerin dinamik ve iyi bir eğitimle yetiştirilmiş kadrolardan oluşması, yangın gözetleme kulelerinin ve teknolojilerinin iyi bir şekilde kullanılıp yangın çıktığı andaki ihbarların, kontrol merkezlerince hızlı bir şekilde ulaştırılması çok önemli. Bunlar hızlı ve aktif bir şekilde yapılırsa yangının büyük boyutlarda çıktığı andaki ihtiyaç duyulan o uçak ve helikopter gibi desteklere ihtiyaç kalmadan da yangını kontrol altına alabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

UZMAN GÖRÜŞÜ 

Uzmanların, küresel ısınmayla ağaçların yer değiştirdiğini, yer değiştiremeyenlerin güçsüzleştiğini belirten Serter, küresel ısınmanın yol açtığı büyük kuraklıklara ağaçların uygun alanlara doğru kayarak, orman ekosistemlerinde tür değiştirme ve türlerin yer değiştirmesinin gözleneceği uyarılarını paylaştı. 

GEREKLİ TEDBİRLER BİR AN ÖNCE ALINMALI

Türkiye'de son iki yılda orman yangınlarının sıklaştığına dikkat çeken Serter, "İzmir ve sonrasında Antalya ve Muğla'da çıkan yangınlarda binlerce dönüm arazimiz yok oldu. Bu yıl da havaların ısınmasıyla beraber yangın risklerinin artacağı bir döneme girilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü verilerinden 2021 sonu itibariyle derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 2012 yılından 2021'in sonuna kadarki dönemi kapsayan son 10 yılda toplam 27 bin 150 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 226 bin 845 hektar alan zarar gördü. Bu bilgiler doğrultusunda, kaybedilen alanların yüzde 65 'ini oluşturan 139 bin 503 hektarlık alansa 2021'in büyük orman yangınlarında yok olmuştur. Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı sayın Krişçi kamuoyu ile Mayıs 2022 'de paylaştığı bilgilere göre, Bakanlığın hedefinin orman alanı varlığını 23.4 milyon hektara çıkarmak olduğunu duyduk. Konu ile ilgili daha önce de soru önergeleri verdik. Ancak sizin aracılığınızla buradan Kirişçi'ye bir kez daha şu soruları yönetmek istiyorum: Haziran 2022 itibariyle 2021 yangınlarındaki kayıpları da göz önünde bulundurursak bölgelere göre ülkemizin orman alanı varlığı ne kadardır? İzmir özelinde orman alanı varlığı Haziran 2022 itibariyle ne kadardır? Yine buradan iktidara; ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızın korunması için gereken tedbirlerin biran önce alması çağrısında bulunuyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi