Vanilla adlı şempanze, ABD'nin en büyük şehri New York'taki Primatlarda Deneysel Tıp ve Cerrahi Laboratuvarı'nın 1997 yılında kapatılmasıyla birlikte yalnızca iki yaşındayken bu laboratuvara kapatıldı.

Daha sonra Vanilla, ABD'nin batı ucunda bulunan California'ya götürüldü. Orada bir grup şempanzeyle birlikte orman yangınlarının tehdidi altında olan bir sığınakta 22 yıl geçirdi. Bu süre boyunca Vanilla, bir metrekareden bile daha küçük bir kafeste veya zaman zaman garaj büyüklüğünde bir alanda tutuldu.
Ancak 2019 yılında California'daki sığınak iflas edince, Vanilla için yeni bir yer bulma süreci başladı. Geçen yıl, ABD'nin Güneş Eyaleti olarak bilinen Florida'da 150 dönümlük yeni bir yuva hazırlandı. Vanilla'nın arkadaşları sırayla Florida'daki adaya götürüldü, sıra artık 29 yaşında olan şempanzeye gelmişti.

Şempanzeleri Kurtar adlı organizasyonda görev yapan Dr. Andrew Halloran, Vanilla'nın Florida'ya taşındıktan sonra gökyüzüyle ilk kez karşılaştığı anı görüntüleyen video paylaştı.

Videoda, Vanilla'nın Alfa erkek Dwight tarafından kucaklanarak karşılandığı ve saniyeler sonra gökyüzüne büyülenmiş bir şekilde baktığı görülüyor. 1 dakika 2 saniyelik videoda ayrıca Vanilla'nın arkadaşlarıyla sosyalleştiği ve çimenlerin üstünde şaşkınlıkla yürüdüğü anlar da yer aldı.