İtalya’daki Ecologistic isimli plastik kasa geri dönüşüm şirketinde görev yapan Rucci, Mayıs 2023’te iş yerinde gözleri kapalı ve başı öne eğilmiş halde görüntülendi. Şirket yönetimi bu durumu iş sırasında uyuma olarak değerlendirerek, güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle iş akdini sonlandırdı.
Rucci ise söz konusu iddiayı kabul etmedi. O gün baş dönmesi yaşadığını ve yalnızca kısa süreliğine gözlerini kapattığını savunan Rucci, uzun süredir uykusuzluk (insomnia) sorunu yaşadığını belirtti. İşten çıkarılmasının ardından yargı yoluna başvurdu.
Taranto kentinde görülen davada temyiz mahkemesi, işverenin fesih kararını orantısız buldu. Mahkeme kararında, en ağır disiplin cezasını gerektirecek düzeyde ciddi bir ihlal bulunmadığı ifade edildi.
Mahkeme, Rucci’nin işe iadesinin yanı sıra geriye dönük maaşlarının ve kıdem dahil tüm haklarının ödenmesine hükmetti.
Cumhuriyet'te yer alan bilgiye göre, dava sürecinde Rucci, işten çıkarılmadan önce yönetimle yaşadığı sorunların ardından başka bir bölüme alındığını anlattı. Bu değişikliğin terfi gibi gösterildiğini ancak maaş artışı ya da yeni sorumluluk getirmediğini söyledi.
Rucci, günde 12 saate varan sürelerde neredeyse hiç iş verilmeden boş bir odada tutulduğunu belirterek, bu durumu “zorunlu izolasyon” ve “mesleki aşağılanma” olarak nitelendirdi.
"PİSİKLOJİK OLARAK ÇÖKTÜM"
Yaklaşık üç yıl süren dava sürecinin kendisini psikolojik açıdan yıprattığını belirten Rucci, bu süreçte uyku sorunu yaşadığını ve ilaç kullanmak zorunda kaldığını söyledi.
Ailesinin bu dönemde tek gelirle geçinmeye çalıştığını ifade eden Rucci, eşinin daha sonra yarı zamanlı işe başladığını dile getirdi.
Sendika temsilcisi olmasına rağmen yeterli destek görmediğini söyleyen Rucci, birçok iş arkadaşının işini kaybetme korkusuyla sessiz kaldığını belirtti.
Mahkeme kararına rağmen işe dönmenin kendisi için duygusal açıdan zor olduğunu söyleyen Rucci, mücadeleye devam edeceğini şu sözlerle ifade etti:
“İşe başım dik döneceğim. Bugün her zamankinden daha fazla işçi haklarını savunmaya ihtiyaç var.”





