Çiğli'de CHP'den belediye başkan aday adayı olan Uygar Yıldırım, başına gelen bir anıyı anlatarak, Çiğli'ye bir aidiyet duygusu geliştirilmesi gerektiğini ve spor, sanat ve kültür alanında yapılacakların; Çiğli’yi adıyla gurur duyulacak bir kent merkezine dönüştürülmesini sağlayacağını söyledi.

Yıldırım’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Çiğli, 1992 yılında Karşıyaka’dan ayrılarak yeni ilçe yapılan bir belediyemizdir. Aradan geçen zaman benimle yaşıttır. Ve bunca zaman geçmiş olmasına rağmen Çiğli’de yaşayanların büyük bir çoğunluğu kendisini Karşıyakalı saymaktadır. Çiğli’ye ait bir aidiyet duygusu bir türlü geliştirilememiştir.

Çiğli’nin önemli mahallelerinden Güzeltepe’de bir grup futbol taraftarı Karşıyaka spor maçlarında hala Kaf-sin-kaf diye tezahürat yapmaktadır. Yani Karşıyaka sporun önemli taraftar gruplarından bir tanesi hala Güzeltepe’nin gençleridir.

Bu sadece spor alanında mı böyledir?

Sosyal yaşamın diğer alanlarında da Çiğli’nin rezesi kaldığı aşikardır. Anlatacağım örnek ne demek istediğime cuk diye oturan bir örnektir…

Yıl 2020… 

Yani Çiğli ilçe olalı 28 yıl geçmişti, o zaman ikizimin Ekin Bey adında bir oğlu dünyaya geldi. Nüfusa kaydetme işini ben yapacaktım. İkizimin eşi yengem konu hakkında hiç beklemediğim (aslında beklemeliydim) bir talepte bulundu…

“Uygar, Ekin Bey’in doğum yerini Karşıyaka olarak yazsak daha iyi olmaz mı ? Ben Karşıyaka olmasını istiyorum…”

“Neden Karşıyaka Ekin Bey’in dünyaya gözünü açtığı hastane Çiğli’de nüfus idaresine vereceğimiz belgelerde Çiğli yazıyor, Çiğli’nin ne kusuru var ki” diye tartışmıştık.

Sonuçta yeğenimin nüfus cüzdanında doğum yeri Çiğli yazıyor. Ama bu tartışma önemli bir noktaya işaret ediyor, o da Çiğli’ye ait bir aidiyet duygusunun olmadığı ya da çok zayıf kaldığıdır.

Çiğli’ye ait bir kimliği geliştirmek o kadar da zor olmasa gerek. Herkes sosyal belediyecilik, halkçı belediyecilik diyor… Hatta hızını alamayan arkadaşlarımdan bazıları toplumcu belediyecilik diyor… Adının ne olduğunun önemi yok özellikle spor, sanat ve kültür alanında yapılacaklar; Çiğli’yi adıyla gurur duyulacak, yaşam kalitesiyle imrenilecek bir çekim merkezi olacak, bir kent merkezi dönüştürecektir.

Editör: Duygu Kaya