İzmir mutfak kültüründe otlar büyük yer tutar. Çeşitli otlardan yapılan yemekler hem şifa hem de lezzet sunuyor.

Aslanoğlu’ndan İzmir’e çağrı: Bugün de Lozan Meydanı’nda buluşuyoruz! Aslanoğlu’ndan İzmir’e çağrı: Bugün de Lozan Meydanı’nda buluşuyoruz!

İzmir'de özellikle Çeşme ve Urla yöresi faydalı otlar konusunda zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu yüzden de her yıl Urla'da Urla Ot Bayramı, Çeşme'de ise Alaçatı Ot Festivali düzenleniyor.

Urla'da çok sayıda faydalı yabani ot bulunuyor. Urla'ın yabani otlarını sizin için derledik.

Ebegümeci: Ebegümeci, mor çiçekli, uzun yeşil tüylü sapları olan solunum ve sindirim sistemine fayda sağlayan bir bitki türüdür. Yapraklarının kurutulup demlenmesiyle çayı elde edilen ebegümeci, piştiğinde mukus benzeri bir sıvı açığa çıkarır. Bu sıvı yemeklerin koyulaşmasına yardımcı olarak sağlığa birçok katkıda bulunur. Boğaz tahrişinde, kuru öksürükte ve bronşite karşı ebegümeci tüketilebilir.

Turp otu: Turp otu faydaları bakımından içeriğindeki zengin besinler ile sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlıklarında önemli bir yer tutar. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar açısından zengin olan turp otu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini destekler, genel sağlık durumunu iyileştirir.

Şevketi Bostan: İzmir'de yemeklerde en çok kullanılan otlardan biridir. Özellikle etli yemeği tercih edilir.

Arap saçı: İzmir'de en çok tüketilen otlardan bir diğeridir. Acımsı tadı ile dikkat çeker. Arap saçı genellikle yumurtalı kavrularak pişirilir.

Hardal otu: Hardal otu, yüz yıllardan beri Anadolu’da bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Vatanı Akdeniz bölgesidir. Hafif aromalı ve acımsı tadıyla pek çok yörede sevilerek yenen bir ottur. Çorba, salata, meze ve yemek yapımında kullanılır. Acımsı tadından dolayı yemeği yapılmadan önce kaynar suda hafifçe haşlanıp ve süzülmelidir. Ege’nin geleneksel ot salatası için zeytinyağı ve limon suyuyla tatlandırılır.

Urla'nın meşhur otları şöyle:

-Dedem kaşığı-Geniş sinir otu
-Damat kayış-İnce sinir otu
-Kazayağı
-İğnelik-Leylek gagası
-Tavut otu-Kuş otu-bicibici
-Hardal otu
-Beyaz acımık-acı ot
-Kırmızı acımık-radika
-Düğmelik
-İnce ot-İğnelik
-Kara handiba
-Çoban çantası
-Keçi memesi
-Eşek helvası-sütlüce
-Isırgan-dalagan
-Yabani kereviz otu
-Labada
-Itır
-Tırmanan yoğurt otu
-Sirken
-Teke sakalı-Yemlik
-Kıllı kamina
-Körmen-yabani pırasa
-Sarmaşık otu
-Tilkişen-Yabani kuşkonmaz
-Gelincik
-Deve dikeni
-Kişniş

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU