İZ GAZETE- Geçtiğimiz gün Urla ilçesi açıklarında bir balıkçının ağına takılan 10 metre boyunda ve 2 ton ağırlığındaki köpekbalığı, görenleri şaşkına çevirirken World Wide Fund for Nature (WWF- Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Türkiye'den konuya ilişkin açıklama geldi.

'HEDEF DIŞI YAKALANIYOR'

Yapılan açıklamada, "Urla açıklarında ağa takılan büyük camgöz köpekbalığı (Cetorhinus maximus) hedef dışı av kurbanı oldu. 2009 yılında da devasa bir büyük camgöz köpekbalığı Edremit Körfezi’nde ağlara takılmıştı. Her yıl dünya genelinde milyonlarca köpekbalığı hedef dışı yakalanıyor" denildi.

'TAM MANASIYLA KİBAR BİR DEV'

"Balina köpekbalığından sonra en büyük ikinci balık türü olan büyük camgöz plankton süzerek besleniyor" denilen açıklamada, "O, kelimenin tam manasıyla kibar bir dev. Avlanması, alıkonması, karaya çıkarılması, ticareti, kısacası bu türe zarar verebilecek her türlü eylem kanunen yasak. Buna rağmen, koruma önlemlerinin büyük camgözü korumaya yetmediği bir kez daha kanıtlandı" ifadeleri kullanıldı. 

'DERİN BİR BOŞLUK AÇIYOR'

Açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı:

Dünya denizlerinde yaşayan yaklaşık 500 köpekbalığı türü ve daha genel anlamda kıkırdaklı balıklar, deniz ekosisteminin fonksiyonel çeşitliliği ve fonksiyonel işlevselliğinin korunmasında kritik roller oynuyorlar. Yok edilen her köpekbalığı ekosistemin fonksiyonel çeşitliliği ve fonksiyonel işlevselliğinde derin bir boşluk açıyor. Ekosistem bütünlüğünün korunması için büyük camgözün ve diğer tüm köpekbalığı türlerinin korunmaları büyük önem taşıyor.

YORUMLARDA İTİRAZ EDİLDİ

Öte yandan birçok sosyal medya kullanıcısı paylaşımın 'algı yönetimi' olduğunu ifade ederek itiraz etti. İzmirli balıkçının köpekbalığını avlamadığını vurgulayan kullanıcılar,  köpekbalığının insanlar tarafından bulunduğunda çoktan ölmüş olduğunu yazdı. 

Editör: Duygu Kaya