Ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı üniversite terkini de artırdı. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) verilerine göre 2021 ve 2022’de üniversite bırakan öğrencilerin sayısı tam 728 bin 490 oldu. Geçen yıl en çok üniversite terki ise Ege Üniversitesi’nde yaşandı. Ege Üniversitesi’ni terk eden öğrenci sayısı 12 bin 121 oldu.

CHP Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Ulaş Aydın, ekonomik ve barınma krizinden dolayı öğrencilerin üniversiteden kaydını sildirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Parası olmayanın eğitim hayatı dışına itildiği bu tabloda yerel yönetim olarak yapabileceğimiz her ne varsa sınırlarını zorlamaya adayız" ifadelerini kullandı.

Aydın'ın paylaşımının tamamı şu şekilde:

Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun hazırladığı rapora göre 2022 yılında 390 bin öğrenci üniversitelerini terk etmiş. Bu öğrencilerimizin 21 bin 852’si İzmir’deki üniversitelerden ayrılmak zorunda kalmış. 

İşimiz gücümüz okur yazarlığı, okullaşmayı artırmak, eğitimi tabana yaymak olması gerekirken, ne yazık ki öğrenciler üniversitelerini terk ediyor.

Kamusal eğitim olanaklarının geliştirilmesi, yeterli ve nitelikli barınma-sağlık-beslenme koşulları üretilmesi gerekirken gençleri güçlü olanın ayakta kalabildiği bir anlayışla baş başa bırakan bu durumu hazmetmek çok güç.

* Son dört yılda İzmir’deki devlet üniversitelerinden 63 bin 145 öğrenci kaydını sildirmiş. 

* Bu sayı, İzmir’deki devlet üniversitelerinde öğrenim gören 156 bin üniversite öğrencisinin %40.4’üne karşılık geliyor. 

*İzmir’de sadece 2022 yılında devlet üniversitelerinden kaydını sildirenlerin sayısı 20 bin 431.

*Son dört yılda okuldan ayrılan öğrenci sayısı Ege Üniversitesi’nde de, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de öğrenim görenlerden fazla. 

Meslek yaşamında gençlerle çalışmış birisi olarak bu tabloyu değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Parası olmayanın eğitim hayatı dışına itildiği bu tabloda yerel yönetim olarak yapabileceğimiz her ne varsa sınırlarını zorlamaya adayız. 

Temel eğitim ve öğretimi, yükseköğrenimi çıkarabildiğimiz en yüksek seviyeye çıkarmalıyız. Başta barınma (yurtlaşma) olmak üzere gençleri eğitimde, okulda, kampüste tutacak adil çözümler üretmekle mükellefiz. 

Aynı zamanda, zinde ve kaliteli yaşam kuşakları oluşturmak zorundayız. Çok amaçlı spor merkezleri, havuz, açık ve kapalı spor alanları ile Bayraklı’da gençlerimiz için kuvvetli sosyal alternatifler oluşturma idealini önümüze koyuyoruz. 

Büyük Önder'in “Bütün ümidim gençliktedir” ufkunu Bayraklı’da yaşatmak için var güçle çalışacağız.

Editör: Duygu Kaya