Manisa'da bu yıl 486'ncısı düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Nevruz Bayramı ritüelleri ve macun karma töreniyle başladı.

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan festival kapsamında Vali Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik ve Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Protokol üyelerinin, Nevruz Bayramı'nın ritüelleri kapsamında renkli yumurta tokuşturması, örste demir dövmesi ve ateşin üzerinden atlaması sonrası kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Mesir macunu sayesinde şifa bulan Hafsa Sultan ve mesir macununu hazırlayan Merkez Efendi'yi temsil eden tiyatrocuların eşliğinde, protokol üyeleri halkı selamlayarak Sultan Camii Külliyesi'ndeki Şifahane'nin önüne kadar yürüdü.

Evrim Kapaklar 2026 03 21T145618.445

41 ÇEŞİT BAHARAT VE BİTKİ KAZANA DÖKÜLDÜ

Burada düzenlenen mesir macunu karma töreninde konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan, bayramların önemine dikkati çekerek, "İnsanlığın karşı karşıya olduğu bu sıkıntıları ve emperyalizmin ürettiği olumsuzlukları bertaraf etmenin yolu, kendi medeniyet değerlerimize sıkı sıkıya bağlı kalmaktan geçmektedir. Bu medeniyet değerlerinin en güçlü şekilde yaşatıldığı şehirlerden biri de Manisa'dır." dedi.

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin sıradan bir etkinlik olmadığını vurgulayan Özkan, "Mesir, dünyanın en eski ve en köklü festivallerinden biridir. Festival, manevi yönü, şifa geleneği ve inanç değerlerimiz açısından son derece kıymetlidir. 500 yıllık bir mirası devam ettirmek son derece önemlidir." ifadesini kullandı.

Evrim Kapaklar 2026 03 21T145530.417

Büyükşehir Belediye Başkanı Dutlulu da festivalin, mesir geleneğinin, hoşgörü ve şifanın sembolü olduğunu, bu yıl festivalin bayramın ikinci gününe denk gelmesinin şehir için ayrı bir anlam taşıdığını dile getirdi.

Bayramda Spil Dağı’nda kar sürprizi: Ekipler yolları açık tutmak için seferber oldu
Bayramda Spil Dağı’nda kar sürprizi: Ekipler yolları açık tutmak için seferber oldu
İçeriği Görüntüle

Törene katılan protokol üyeleri, mesir macununun içeriğinde yer alan 41 çeşit baharat ve bitkiyi kazana dökerek karıştırdı.

Ellerindeki poşetler ve kaplarla bekleyenler tören sonrası kazanın başına gelerek, mesir macunu alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

“10 TON MESİR MACUNU SAÇILACAK”

Kazandan mesir macunu alan Hafize Ayaz, festival geleneğini her yıl coşkuyla yaşadıklarını ve mutlu olduklarını söyledi.

Saime Çamuryaran, mesir macununun şifalı olduğuna inandıklarını belirterek, "Güzel Allah'ım inşallah bize de şifa verir. Manisa'mızda bu geleneğin olması çok güzel bir duygu." dedi.

Evrim Kapaklar 2026 03 21T145747.421

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 28 Nisan Pazar günü Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden vatandaşlara 10 ton mesir macunu saçılmasıyla sona erecek.

Programa CHP Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Bekir Başevirgen de katıldı.

Kaynak: AA