Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Danıştay 10. Daire’nin kararına yapılan temyiz başvurularını oy çokluğuyla reddetmesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkışı resmen gerçekleşti.

Alınan karara birçok tepki gelirken, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar da yaptığı açıklamada, “Toplum tarafından kabul görmeyen bu iptaller ve kadınların katledilmesini engelleyemeyenler, bu yanlış kararlarla kız çocuklarımızın da çocuk gelin olmalarını engelleyemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Uçar tepkisini şu sözlerle dile getirdi;

BU KARARLARINIZ İSTİSMARA KURBAN EDİLEN ÇOCUKLARIMIZI KORUMUYOR

Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk imzacılarından olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden tek imza ile çıkmamızı oy çokluğu ile onayladı. Uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması ve kabulü için çaba göstermiş, verilen imzayı büyük törenlerle ve uluslararası yayınlarla tüm dünyaya duyurmuş zihniyet, çok geçmeden bazı çevreler istiyor diyerek bir gece yarısı tek imza ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığımızı duyurmuştu. Kadınlarımızı, çocuklarımızı, tüm insanlarımızı şiddete karşı koruyacak uluslararası kabul görmüş sözleşme bir anda bazıları için kabus olmuş ve sonunda Danıştay tarafından oy çokluğu ile iptal işlemi onaylanmıştır. Toplum tarafından kabul görmeyen bu iptaller ve kadınların katledilmesini engelleyemeyenler, bu yanlış kararlarla kız çocuklarımızın da çocuk gelin olmalarını engelleyemiyorlar. Toplumumuzda büyük bir tepkiye sebep olan 6 yaşındaki kız çocuğunun yıllar boyu istismarının da hesabı sorulmalı ve kadınların şiddete karşı korunması çok geç olmadan sağlanmalıdır. İstanbul sözleşmesi yürürlükte olsa ve gereği gibi uygulanıyor olsaydı, belki de bu olayın çok öncesinde farkına varılacak ve suçlular bunca zaman korunmayacaktı. Lanse edilmeye çalışıldığı gibi İstanbul sözleşmesi bir kesimin veya belli bir cinsin korunması için değil, şiddete uğrayan, uğrama tehdidi altında olan, kendisini korumak için devletin şefkatli yapısına ihtiyaç duyan herkesin sigortasıdır.

HESABI SANDIKTA SORULACAK

CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Uçar,  sözleşmeden çıkılması için baskı kuranların; çocuk gelinlere, çocuk istismarlarına, kadın cinayetlerine ve insanlık dışı muamelelere yol açarak, bu kötülükleri gerçekleştiren canilere bilerek veya bilmeyerek destek vermekte olduğunu belirterek, “Bizler iktidarımızın ilk günlerinden itibaren İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar  hayata geçirerek kadınlarımızın öldürülmelerinin, çocuk gelinlerin, tecavüz ve istismarların önüne geçeceğiz. İstanbul Sözleşmesi; Türk kadınına, insanına, adaletine ve eşitliğe inanan herkesin sigortasıdır. Önemli olan, karar vericilerin, insanlarımız şiddete uğramadan, cinayete kurban gitmeden, çocuklarımız istismarla karşı karşıya kalmadan gerekli önlemleri almasıdır. Biz inanıyoruz ki, bu kararın karşısında olan zihniyet kaybedecek, Toplumsal barıştan, eşitlikten, kadının yaşam hakkından yana olan anlayış kazanacaktır. İstanbul sözleşmesi yaşatılacak ve hukuki mücadelemiz seçimlere kadar sonuç vermezse, bu yanlış uygulama ve kararların hesabı, mevcut iktidardan sandıkta sorulacaktır” dedi.

Editör: Duygu Kaya