Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesinin sınırları içerisinde bir beldedir. Özellikle Akdeniz’in yoğun sıcağını sevmeyenler tarafından da Alaçatı sıklıkla tercih edilir, çünkü bölgenin rüzgarı boldur. Deniz suyu da daha serin ve nispeten daha az tuzludur. Türkiye’de ünlülerin de popüler tatil yerlerinden olan Alaçatı, aynı zamanda rüzgar sörfü tutkunlarını da kendisine çeker. Yıl boyu sıcak bir havaya sahip olan Alaçatı, tipik Akdeniz iklimi özelliklerine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları yağışlı ve ılıktır. Tüm bu özellikleri sayesinde Alaçatı otelleri de özellikle yaz döneminde oldukça yoğun bir şekilde hizmet vermekte.
Alaçatı’ya nasıl gidilir?
Alaçatı, İzmir’e yaklaşık 1 saat, Çeşme’ye ise ortalama 15 dakikalık uzaklıktadır. Bu nedenle İzmir’de yaşayanların özel araçları ya da otobüsler ile kolayca gidebildiği bir destinasyondur. Bunun dışında farklı yol tarifleri aşağıdaki gibidir:
● Havayolu İle Alaçatı’ya Ulaşım: Alaçatı’ya uçakla gitmek isterseniz, önce İzmir Gaziemir’deki Adnan Menderes Havalimanı’na inmeniz gerekir. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya gitmek içinse bölgedeki transfer araçlarına binebilirsiniz.
● İzmir Otogardan Alaçatı’ya Ulaşım: Otobüs ile gitmek için direkt Çeşme – Alaçatı’ya giden şehirlerarası otobüslere binebilirsiniz. Böyle bir seçeneğiniz yok ise önce İzmir Otogarı’na gitmeniz gerekir. Otogar’dan Alaçatı’ya sefer yapan otobüsleri kullanabilirsiniz.
● Özel Araçla Alaçatı’ya Ulaşım: Alaçatı İstanbul’a yaklaşık 570 km mesafededir. İstanbul – Bursa – Balıkesir – İzmir – Çeşme hattı boyunca gidebilirsiniz. Alaçatı – Ankara arası mesafe ise ortalama 675 km’dir. Ankara – Sivrihisar – Uşak – İzmir – Çeşme hattında ilerleyebilirsiniz.
Alaçatı gezilecek yerler listesi
Alaçatı gezilecek yerler listesini içeriğimiz üzerinden keşfedebilir, seyahat planınızı tamamlayabilirsiniz. Plajlardan popüler caddelere, koylardan tarihi yapılara kadar tatilinizi zengin bir program ile doldurabilirsiniz. İşte Alaçatı’da gezilecek yerler!
Alaçatı Yel Değirmenleri
1850 – 1920 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Alaçatı Yel Değirmenleri, rüzgar alan tepelerdedir. Bunlar üç veya iki katlı olup dairesel forma sahiptir. Değirmen taşlarında buğday da öğütülebilmektedir. Eski zamanların önemli makinelerinden olan bu değirmenler, bugün Alaçatı’nın bir simgesi. Eski zamanlarda bu yel değirmenleri buğday ve un üretimi için sıklıkla kullanılırdı. İlçenin çarşısı içerisinde yer alan Alaçatı Yel Değirmenleri, 1986’dan beri turizme açık. İçeri girilmesi yasak olsa da Alaçatı Yel Değirmenleri’ni dışarıdan ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Buraya giden yokuşu tırmanın ve tepedeki çay bahçesinde soluklanın. Daha sonra sembolik yel değirmenlerini incelemeye başlayın. Dahası, düğün öncesi fotoğraf çekimleri için de Alaçatı Yel Değirmenleri bölgesi tercih edilebilmekte.
Ilıca Halk Plajı
Mavi bayraklı Ilıca Halk Plajı, yazın olduğu kadar ilkbahar ve sonbaharda da sıklıkla tercih edilir. Bölgede özel bir yere sahip olan plaj, yeraltı kaynak sularına çok kısa mesafededir ve yeraltı kaynak suları tarafından beslenir. Yeraltından çıkan sıcak ve mineralli sular Ilıca plajını sıcak ve şifalı yapar. Öyle ki romatizma, idrar yolları rahatsızlığı, cilt hastalıkları gibi pek çok problem için doğal bir kaynak olarak kabul görür. Yaklaşık 500 metre uzunluğa sahip Ilıca Halk Plajı’nda çakıl ve kayalıklar yoktur. Alaçatı merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan yer, bir halk plajı olduğu için giriş ücretsizdir. Şezlong içinse ödeme yapmak gerekir.
Kemalpaşa Caddesi
Alaçatı’nın ana caddelerinden olan Kemalpaşa Caddesi, restoranları, butik dükkanları ve sanat galerisine sahiptir. Ana cadde olsa dahi motorlu taşıt trafiğine kapalıdır. Bu sayede şehir hayatının keşmekeşini hatırlamadan, caddede boydan boya yürüyebilir, mekanları keşfedebilirsiniz. Örneğin, Ege mutfağından seçkiler sunan restoranlarda güzel bir öğlen - akşam yemeği yiyebilir, aksesuar dükkanlarından hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Yaklaşık 1 km uzunluğa sahip Alaçatı Kemalpaşa Caddesi, birbirinden harika tatil fotoğrafları çekmeniz için de biçilmiş kaftan.
Delikli Koy
Delikli Koy, sessiz ve sakindir. Denizi soğuk olup plajı çakıl kaplıdır. Huzurlu ve sakin bir tatil arayanlar Alaçatı’da Delikli Koyu sık tercih ederler. Buranın tercih edilmesinin arkasındaki en önemli iki sebep, sunduğu sakinlik ve çevresinde kamp yapabilme imkânı. Böylece kampçılar, gezginler de doğanın içerisinde çadırla konaklama için Delikli Koyu’nu tercih edebilir. Denizi içerisinde ise özellikle açıklara doğru yosunlar başlar. Sahil kısmı gibi denizin dibi de büyük oranda çakıl taşları ile kaplı. Bundan rahatsız oluyorsanız burada denize girerken bir deniz ayakkabısı giyebilirsiniz. Çok sert olmasa da bölgede yoğun bir rüzgar sirkülasyonu da var. Bundan kaynaklı olarak deniz de zaman zaman dalgalı. Bu arada dikkat: Delikli Koyu’nda derinlik birden artıyor. Bu nedenle çok iyi yüzme bilmeyenler ya da yüzmeyi yeni öğrenen çocuklar için burası pek uygun değil. Plaj içerisinde ise bir tesis olmadığı için yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda götürmenizde fayda var.
Alaçatı'da gece hayatı nasıl?
Alaçatı’nın yazları, şaşaalı eğlence ve gece hayatı ile de ünlüdür. DJ performansları, sabahın erken saatlerine kadar açık mekanlar, kumsal partileri, kokteyl barlar ve balık restoranları akla ilk gelenler arasındadır. Örneğin, kapalı bir alanda durmak istemiyorsanız beach partilerine katılabilirsiniz. Bu kumsal partilerinde DJ performansları ve şarkıcıların yorumları ile keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Yine Alaçatı merkezde kendine has pek çok bar ve eğlence mekanı var. Kloster, Kulp Alaçatı, Boop, Rupa Alaçatı, Kult, Cahide ve Tektekçi bunlardan bazıları. Örneğin, Kloster DJ performansları, yerel ve global içkilere sahip menüsü, her köşesinde farklı konseptleri ile ünlü bir mekân. Göz Lounge ise Alaçatı’daki marinanın manzarasına bakarak imza kokteyller deneyebileceğiniz bir yer. Kumsal partileri için ise Zio Beach Club ya da Madeo Beach gibi yerleri tercih edebilirsiniz.
Son olarak meze ve balıkları ile ünlü Alaçatı restoranlarında da güzel bir akşam geçirebilirsiniz. Ferbi Baba, bunlar arasında en ünlü mekanlardan biri. Çeşme Marina ve Alaçatı Port şubeleri deniz kenarını sevenler için ideal. Mekânda leziz balıkların yanı sıra ahtapot dolma ve okyanus böreği gibi yiyecekler de mevcut. Horasan, Ildır Balık Restoran gibi yerler de güzel bir balık yemek isterseniz öne çıkanlar arasında.