21 Mart’ta Bahçeşehir Üniversitesi’nde Bauequal desteği ile ilk konferansını gerçekleştiren Bekar Anneler Derneği daha ilk günden büyük ilgi gördü.

Konferansta bekar annelerin dünyadaki yeri ve durumu, sosyal ve hukuksal hakları, yerel yönetimlerde bekar anneler için sunulan sosyal destekler, çalışan bekar annelerin kurum içerisinde yaşadıkları zorluklar, çözüm önerileri, kurumların çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarında bekar annelerin yeterince var olmayan hakları, girişimci bekar annelerin ilham veren hikayeleri, sivil toplum çalışmalarında bekar annelerin rolü gibi pek çok başlık ele alındı.

Bunun yanı sıra 'Berbat Bir Anne' mahlası ile başarılı stand-up sanatçısı Merve Özcan performansı ile müzisyen Rümeysa Çamdereli konseri ile bekar annelerle bir araya geldi.

Haklarını bilmeyenler o hakkı savunamazlar 

Dernek başkanı Serap Yelkenci’nin açılış konuşması ile başlayan konferansta, Bahçeşehir Üniversitesi Eşitlik ve Kapsayıcılık Akademik Koordinatörlüğü kurucusu, Prof.Dr Pınar Melis Yelsalı Parmaksız Bekar ebeveynlik kavramı ve dünyadaki durum hakkında detaylı bilgiler verirken, İBB İstanbul Planlama Ajansı Sosyal Politikalar Ofis Koordinatörü Zelal Yalçın yerel yönetimlerde bekar annelere sunulan sosyal desteklerden bahsetti.

Av. Burcu Kuman, bekar annelerin hukuksal haklarından bahsederken, Eurocities ve UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) ortaklığında Yerel Yönetimler ile Avrupa Birliği ayrıca Kent Konseyleri ortak proje çalışmalarını gerçekleştiren, (Strasburg- Oslo) Türkiye’de Kadın Politikaları ve Gençlik Politikaları Geliştirme projelerine belediyelerin Portekiz, Porto ve İsveç ortaklıklarıyla gençlik ve kadın çalışmalarını yönlendiren Nelih Akay, “Toplumsal dönüşüm için, sosyal girişimcilik önemli bir kanaldır. Kent konseylerinde kadınların ve derneklerin yer alması, toplumun refah seviyesi için değerlidir. Haklarını bilmeyenler, o hakkı savunamazlar, haklarını öğrenerek talep eden haline gelmelisiniz.” dedi.

Şirin Yelmen Oktar moderatörlüğünde gerçekleşen Bekar Annelerin Var Olma Sanatı panelinde Esra Baykal, Hande Yinanç, Burcu Erenkuş, bekar annelerin ilham veren girişimcilik hikayelerinden, kurumsal dünyada bekar annelerin yaşadıkları sorunlardan ve kadına dair firmaların attıkları adımların yetersizliğinden ve olası çözümlerinden bahsetti.

Çalışma hayatında kadınlar vitrin olarak kullanılıyor

Dernek başkanı Serap Yelkenci, “Bekar Anneler Derneği'nin lansmanı, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi için bir başlangıç noktası olacaktır. Herkesin eşit haklara sahip olduğu bir toplum için daha fazla çaba sarf etmek, bu dengeyi sağlamak ve eşitlikçi bir gelecek inşa etmek için önemli bir adımdır. Türkiye’de 3.5 milyona yakın bir bekar anne nüfusu olduğunu tahmin ediyoruz. Yine hane ortalaması verisi üzerinden 7 milyona yakın çocuğun bekar anne tarafından yetiştirildiğini tahmin ediyoruz. Bu rakamlar içerisinde (boşanma davası devam edenler yer almamaktadır) Artan boşanma hızı ile her yıl bu sayı daha da artmaktadır. Gelecek yıllarda toplumun büyük bir çoğunluğunu bekar annelerin yetiştirdiği çocuklar şekillendirecektir. Bu nedenle bekar annelerin fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak iyi oluş halinde olması toplumun iyi oluşunu büyük ölçüde etkileyecektir.

Derneğin yapmış olduğu araştırmalar, bekar annelerin yaşamı 3 temel zorluk etrafında toplandığını göstermektedir.  Ve bu sorunlar bekar annelerin sosyal ve profesyonel hayata katılmasını zorlaştırmaktadır.

●       Derin Yalnızlık

●       Özelleşmiş bilgi (içerik yetersizliği)

●       Ekonomik zorluklar - Tek gelirli hane

Bekar Anneler Derneği, bu problemleri çözmek ve bekar annelerin hayatını kolaylaştırmak için kurulmuştur." dedi.

Yelkenci cümlelerini şöyle tamamladı:

“Biz, Bekar Anneler Derneği olarak, bekar annelerin görünmez kılınmaması için, politikalarda dikkate alınmaları için, kamu-özel sektör-sivil alanın kesişimsel çalışmalarında özel grup olarak bekar annelere özgü sorunlara yönelik çözümler geliştirmek için, müşterekler siyasetinin özneleri olmaları için, tek başına ebeveynlerin yaşamış olduğu “yalnızlık” duygusunu “birlikte iyi oluş haline” dönüştürmek için, varız. Toplumda adaletin ve dengelemenin sağlanması için varız. Bekar annelerin haklarını savunmak ve onlara destek olmak için mücadele ediyoruz. Hep birlikte, daha adil ve eşitlikçi bir gelecek için çalışıyoruz. Bekar annelerin, her alanda başarılı olabileceğine ve değer üretebileceklerine inanıyoruz; şirketlerin IK politikalarını, kamunun desteklerini, markaların ilham veren adımlarını, bekar annelerin güçlenmesi yönünde değiştirmeleri halinde bu başarının mümkün olduğuna inanıyoruz.”

Bekar Anneler Derneği hedefleri

Bekar anneler arası diyalog kültürünü geliştirmek, bekar annelerin yaşamlarını ekonomik ve psikolojik olarak desteklemek ve güçlendirmektir amacı ile kurulmuştur. Bekar annelerin başta yoksulluk olmak üzere barınma, eğitim, sağlık, ev içi emek, sosyal ve ekonomik haklar konularında desteklenmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Editör: Duygu Kaya