MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzTV’de yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programına konuk oldu. Karşıyaka Stadı’nın son durumu hakkında konuşan Tugay, İzmir’e yapılan projelerin ve ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyleyerek 2022 değerlendirmesi yaptı.

manşet4

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 2022 yılında, deprem, pandemi ve ekonomik kriz gibi yaşanan olumsuzluklara rağmen projelerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tugay, “2022 yılına damgasını vuran olay ekonomik kriz oldu. Bunla bağlantılı olarak siyasi gündem her zaman hareketli oldu. Önümüzdeki yıl yapılacak olan seçim yüzünden de tartışmalar yaşadık. Son birkaç ayda yaşadığımız ekonomik sıkıntılar hariç Karşıyaka Belediyesi için iyi bir yıl oldu. Karşıyaka kent kalitesini artıran bir yer. Son İnsani Gelişmişlik sıralamasında Türkiye’de 7. İzmir’de ise 1. sırada yer aldı. Yaşadığımız olumsuzluklara rağmen yaşam kalitemizin ilerlediğini hissediyoruz. Nitelikli birçok projemizi hayata geçirdik. Artık insanlarımız daha aktif ve sosyal. Örneğin çarşımızın yenilenmesi, spor alanları ve tematik parklarımız, yol düzenlememiz insanların sosyalleşmesine yardımcı oldu. İnsanların sosyal ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

J

‘BAKANLIK ENGELLİYOR’

Karşıyaka Stadı hakkında açıklamalarda bulunan Tugay, projeyi gerçekleştirmek istediklerini fakat bakanlık tarafından engellendiklerini dile getirdi. Tugay, “AKP konuyu siyasallaştırmaya devam ediyor. Daha önceleri ‘CHP stadın yapılmasını istemiyor ve yaptırmıyor’ gibi söylemler vardı. Oysa Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak stadın yapılmasını en çok biz istiyoruz. Zamanında bakanla da görüştük. ‘Stadın yapılmasına engel yok, yapabilirsiniz’ dediğimizde bize kaynağın olmadığını ve bu yüzden yapamadıklarını söylediler. Bunun sadece kaynakla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bence oraya stat yapmak istemiyorlar. Bugüne kadar mazeretleri vardı ve o yüzden yapmıyorlardı. Şimdi ise isteseler yapabilirler. Bakan yapmayacağız dediği için Büyükşehir Belediyesi yapsın dedik. Bunu teklif ederken de amacımız siyaset yapmak değildi. Asıl amacımız insanların ve kentin sorununu gidermek. Ayrıca bize bu alanı ‘Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edeceğiz’ demelerine rağmen tahsis etmediler. Bize taslak proje ve protokol gönderdiler. Fakat o protokol uygulanamayacak bir protokoldü. İBB’nin orada proje yapması ve ihaleye çıkması için daha önce mimarın muvafakat vermesi geriyordu ama onu da bakanlık engelledi. Bundan dolayı İBB bir şey yapamıyor. Yani bizi yüzde 100 engelliyorlar” şeklinde konuştu.

‘İHALEYE ÇIKACAĞIZ’

İBB ve Karşıyaka Belediyesi olarak uygulama projelerini hazırlayıp ihaleye çıkacaklarını dile getiren Tugay,“Bu konuda önemli olan iki detay var. Birincisi ‘mimarın para alacağı var o yüzden muvafakat verilmiyor’ deniliyor. Öncelikle mimarın bizden hiçbir alacağı yok. Bakanlıkla mimar arasında olan bir anlaşma olduğu için dolayısıyla bizim bir borcumuz yok. Ayrıca muvafakat almamış olmamıza rağmen uygulama projelerini hazırlatıyorum. En kötü ihtimalle iktidar değiştikten sonra hayatı geçireceğiz. Uygulama projeleri hazırlanacak bir şekilde bakanlıktan talep edilecek ve bunlar kamuoyunun gözü önünde olacak. Dolayısıyla bakanlık da vermek zorunda kalacak. Uygulama projesi yaptırmadan ihaleye çıkmışlar. Ruhsatsız bir şekilde beton döktürmüşler sadece. Karşıyaka’nın göbeğinde stat için ayrılmış bir alan var ve halkın çoğunluğu oraya stadın yapılmasını istiyor. Aynı şekilde Karşıyaka Belediye Başkanı ve bir Karşıyakalı olarak ben de oraya stadın yapılmasını istiyorum. Tunç Başkan da bu isteğimizi anladığı için bize destek oluyor” şeklinde konuştu.

‘İZMİR’E BÜTÇE VERİLMİYOR’

İzmir’e yapılan yatırımların ve ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade eden Tugay, “Valiliğin İl Koordinasyon toplantılarına düzenli olarak katılıyorum. Toplantıda hükümetin kendi birimleri üzerinden İzmir’e yaptığı yatırımları ve planlanan bütçeleri anlatıyorlar. O toplantılarda çok somut bir şekilde İzmir’e hemen hemen hiçbir yatırım yapılmadığını gördüm. Bunun açıklaması olamaz. En son toplantıya nisan ayında katıldım. Yerel yönetimlere destek veren İller Bankası yılın ilk üç ayında bütün İzmir’e in sadece 1 milyon 300 bin TL yatırım yaptığını söyledi ve bütün yıl için ise de 12 milyon TL civarında yatırımın yapılacağını ön gördüklerini söyledi. 4,5 milyon nüfusu olan bir ile yapılan bu yatırımın miktarı çok komik. Akıllara ziyan bir durum, hiçbir yatırım yok. ‘İZBAN’a yüzde 50 ortak olduk, tüneller yaptık’ diyorlar. Oysa İzmir’e ulaşım yok, yatırım yok altyapıyla ilgili projeler yok. Şimdi ise Bergama’ya Millet Bahçesi yapmakla övünüyorlar. Parkı biz de yapıyoruz. 3. büyükşehir olan İzmir gibi bir ile hükümet düzeyinde yatırım yapılmıyor. Üstelik gelişmeye çok açık bir il olmamıza rağmen. Tarım, sanayi, girişim ve eğitim altyapılarımız var. Ayrıca yüksek teknolojik seçeneklerimiz de var. Bu alanlarla ayrılan bütçe gerçekten çok yetersiz. Örneğin hükümet başka şehirlere 27 tane müze yaptırmış. Burada öyle bir şey yok. Şimdi ise İktisat Kongresi için eski bir binanın yeniden yapımıyla ilgili bir çaba var. Uzun yıllardır örneği olmayan bir şey. Üstelik belediyeye gelen kaynaktan bütçe istiyorlar. Yani yine hükümet kendi kaynağından bir şey vermiyor” diye konuştu.

‘BASKIYI GÖĞÜSLEYECEĞİZ’

SGK borçları nedeniyle hesaplara konulan ipotek hakkında konuşan Tugay, sadece Karşıyaka Belediyesi’ne değil, tüm belediyelere ipoteğin konulduğunu da belirtti. Tugay, “Çalışanlarımıza çok büyük bir borcumuz yok. Sadece maaş ödemelerinin tarihinde gecikmeler yaşıyoruz. Ayrıca geçmiş maaşları da ödendi. Son iki üç ayda yaşadığımız bir problem. Bizim için çok üzücü. Yakında bunları halledeceğiz. Bu konuda açık konuştum çünkü fark edilmesini istiyorum. Sonuçta bir bütçe var ve doğal olarak giderler de var. Bunların da gelir kaynakları belli. En büyük gelir kaynağı ise İller Bankası’nın yurt ve şehir çapında topladığı vergilerden belediyelere ayırdığı paydır. Her ay belediyelere gönderir. Yani temel paramız buradan geliyor. Bir de emlak vergileri ve harçlar var fakat çok düşük gelirler getiriyor” dedi. Belediye hizmet bedellerini düşük tuttuklarını söyleyen Tugay, “İnsanların ödeme gücünün olmadığını ve sıkıntıda olduklarını biliyoruz. Acil önlem kararları aldık ve o kararlarla ne adımlar atmamız gerekiyorsa onu yaptık. Sahadaki çalışmalarımızı aksatmıyoruz ve harcamalarımızı yaparken dikkatli davranıyoruz. Bize yapılan baskıyı göğüsleyeceğiz. Çalışanların, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamayacağını söyleyebilirim. Kimse endişe etmesin. Bu sorunu dile getirmemin nedeni siyasi baskı olarak yapmış olmaları. Ayrıcabütün belediyelere yapılan bir şey bu. Sadece sıkıntılı olan tek belediye biz değiliz” şeklinde konuştu. 

manşet3-1

 ‘ARINDIRILMIŞ KENT VE ÜLKE’

Son olarak 2023 hedeflerinden bahseden Tugay, “Daha sorunlarından arınmış bir kent ve ülke hayal ediyorum. Bunun için önümüzde çok önemli bir seçim var. Ayrıca yerel demokrasinin gelişmesi için üzerinde uzun süre çalıştığımız projeler var ve bunları sahada daha fazla yaşatabildiğimiz yıl olmasını diliyorum. Bu nedenle burada çok önemli gördüğüm bir şey var; bilinçli halk, adil katılım ve yerel demokrasi. Her yaş grubundan insanın adil katılımıyla kentin yönetimiyle ilgili birkaç projemiz var. Bunları önümüzdeki yıl uygulamaya koyacağız” şeklinde konuştu.

‘ADAY OLMAK İSTERİM’

Gerçekleştirmek istediği projelerden bahseden Tugay, ikinci dönemde de aday olmak istediğini söyledi.  Yapmak istediği projelerin 1 yıl 3 ayda tamamlanmasının imkânsız olduğunu da belirten Tugay, “İkinci dönemi de isterim tabii ki. Genel seçim geçtikten sonra daha net ifadelerde bulunabilirim.Şu anda işimi çok severek yapıyorum ve kıymetini biliyorum” diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya